Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

‘Extra huurverhoging niet bij iedereen doorgevoerd’

Foto ANP / Koen Suyk

Veel corporaties kunnen de inkomensafhankelijke huurverhoging niet doorvoeren. De oorzaak zijn problemen met het verstrekken van salarisgegevens aan woningcorporaties door de Belastingdienst, zo schrijft de NOS.

De problemen, die zich vorig jaar ook voordeden, zijn kenbaar gemaakt door diverse corporaties en koepel Aedes. Bij de Belastingdienst ontbreekt van veel woningen of huurders benodigde informatie. Corporaties krijgen van de Belastingdienst bijvoorbeeld te horen dat de eigenaar van de woning, de huurder of het inkomen niet bekend is, of dat het huisnummer niet klopt. Deze gegevens zijn nodig om een inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren.

Bij de meeste corporaties ontbreekt bij 10 tot 30 procent van de woningen de gegevens, bij corporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg zijn van geen adressen de gegevens bekend. Enkele corporaties kunnen de gegevens niet opvragen, omdat ze nog moeten wachten op een inlogcode voor de website van de Belastingdienst.

De inkomensafhankelijke huurverhoging is bedacht door Stef Blok, minister voor Wonen, om scheefhuurders te verleiden een huis te kopen of door te verhuizen naar een duurdere huurwoning. De huur mag dan afhankelijk van het inkomen stijgen met 4 tot 6,5 procent. Tot nu toe kon de huurverhoging alleen gelijk opgaan met de inflatie, 1,5 tot 2,5 procent.