Grootste protesten tegen Israël in maanden

De begrafenissen van drie Palestijnse activisten hebben gisteren op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever geleid tot de grootste Palestijnse protestdemonstraties tegen Israël sinds maanden. Duizenden gingen de straat op om te protesteren tegen Israël.

In Hebron werd Maysara Abu Hamdiyeh begraven, die dinsdag op 64-jarige leeftijd in Israëlische gevangenschap aan kanker overleed. In Tulkarem hadden de begrafenissen plaats van twee Palestijnse jonge mannen, neven, die woensdag door Israëlische militairen werden doodgeschoten bij botsingen die voortkwamen uit protesten tegen Hamdiyehs dood. Volgens veel Palestijnen had hij onvoldoende zorg gekregen in de gevangenis.

In Hebron volgden botsingen tussen honderden demonstranten en Israëlische soldaten op de begrafenis. Palestijnen gooiden met stenen en brandbommen, militairen antwoordden met rubberkogels en traangas. Minder omvangrijke schermutselingen werden elders gemeld.

Bij elke uitbarsting van geweld wordt in Israël gespeculeerd over een derde intifadah, naar het voorbeeld van de volksopstanden van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005. Maar zowel de Palestijnse autoriteiten als de burgers hebben weinig belang bij een nieuwe opstand. De vorige twee intidafahs hebben veel slachtoffers en schade opgeleverd. Bovendien kan een nieuwe opstand de brede internationale steun in gevaar brengen die het Palestijnse leiderschap geleidelijk heeft verzameld en die onder andere heeft geleid tot erkenning van de staat Palestina door de Verenigde Naties.

In de Gazastrook maakte de VN-hulporganisatie UNRWA bekend de dagelijkse voedseluitdelingen aan 25.000 vluchtelingen op te schorten na een aanval door betogers op een kantoor van de organisatie. De binnendringers eisten hervatting van een maandelijkse uitkering aan de allerarmsten, die is geschrapt wegens bezuinigingen. (AP, AFP)