Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

‘Fyra niet voor einde jaar terug’

Foto EPA / Thierry Roge

De Fyra rijdt dit jaar vrijwel zeker niet meer. Dat zeggen bronnen binnen de NS vrijdag tegen De Telegraaf. De hogesnelheidstrein wordt mogelijk pas in april 2014 weer in gebruik genomen.

Niet duidelijk of Fyra ooit nog terugkomt

Of de Fyra überhaupt nog terug komt, weet de NS niet. Een beslissing daarover is uitgesteld. Vrijdag brengen enkele Kamerleden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu een werkbezoek aan de werkplaats Watergraafsmeer in Amsterdam, waar de Fyra wordt onderzocht. Het bezoek staat vooral in het teken van de problematiek rondom de trein.

Gesprek over verschillende toekomstscenario’s

De Kamerleden, Betty de Boer (VVD), Stientje van Veldhoven (D66), Farshad Bashir (SP), Sander de Rouwe (CDA) en Duco Hoogland (PvdA), worden door NS-topman Bert Meerstadt geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Ook gaan ze in gesprek met betrokkenen over het plan van aanpak waarin de verschillende scenario’s over de toekomst van de Fyra staan beschreven.

NS naar NMA vanwege alternatieve trein

De Fyra tussen Amsterdam en Brussel rijdt sinds januari niet meer vanwege technische problemen. Sinds eind vorige maand rijdt wel een alternatieve trein tussen Den Haag en Brussel. De NS is bang dat die dienst te veel binnenlandse klanten van haar inpikt en heeft daarom aangeklopt bij de NMA, meldt het Financieele Dagblad vandaag.

De NS wil van de NMa duidelijkheid of het internationale karakter van de treindienst wel is gewaarborgd, zo verklaarde een NS-woordvoerder gisteren.