Facebook Home moet Google de pas afsnijden

Zo ziet het startscherm van een Android-telefoon met Facebook Home er uit.

Mediabedrijven Facebook en Google, allebei willen ze geld verdienen aan honderden miljoenen mobiele internetters. Google ontwikkelde mobiel besturingssysteem Android als uithangbord voor populaire webdiensten als YouTube, Gmail en Maps. Maar nu haalt Facebook een stunt uit door over Android heen een eigen startscherm te bouwen: Facebook Home.

Donderdagavond introduceerde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de nieuwe manier waarop Facebook de smartphone hoopt te veroveren. Het is, zoals verwacht, geen compleet nieuw toestel – aan hardware valt immers amper geld te verdienen. Het is ook geen nieuwe variant op Android - dat zou het bereik beperken tot nieuwe toestellen. In plaats daarvan koos Facebook voor een aparte ‘skin’ : een extra laagje bovenop het Android besturingssysteem dat een alternatief startscherm presenteert, ook op bestaande telefoons.

Lang leve Ken Burns

Home toont Facebook op zijn mooist: grote foto’s die traag voorbij glijden met een Ken Burns-effect, mooi geïntegreerde statusupdates en een toegankelijke bediening om snel naar andere apps te wisselen. Het is de meest gelikte versie van Facebook tot nu toe, en een slimme manier om concurrent Google de pas af te snijden. Mits deze nieuwe Facebook-de-luxe aanslaat.

Zo’n 640 miljoen van de 1,1 miljard Facebook-gebruikers logt in via een smartphone - het is een van de meest gebruikte mobiele toepassingen. Omdat het gebruik van Facebook op de pc afneemt is het sociaal netwerk naarstig op zoek naar nieuwe methoden om advertenties te tonen. Dat moest tot nu toe binnen de beperkingen van bestaande mobiele apps op met name Android en iOS (besturingssysteem van de iPhone). Met Home heeft het sociale netwerk echter alle ruimte om advertenties en gesponsorde berichten op een aantrekkelijke manier te presenteren. Facebooks mobiele apps waren tot nu toe geen hoogstandjes in design - versnipperd en niet consistent vormgegeven. Daarin is verbetering gekomen sinds de ontwerpers van het Amsterdamse Sofa (overgenomen door Facebook) zich met nieuwe apps gingen bezighouden. De laatste camera-applicatie kwam ook uit die koker.

Doelgroep: de delers 

Welke Android-gebruiker ruilt straks zijn vertrouwde startscherm met functionele apps en widgets (het weerbericht!) in voor een continue blik op het leven van zijn Facebook-vrienden?  Het persbericht van Facebook begint met de bekende frictionless sharing retoriek:

“Allemaal willen we delen en met elkaar in contact zijn. Dat is hoe we nieuwe informatie ontdekken en betekenisvolle relaties opbouwen.”

Sommige Facebook-fans leven in de veronderstelling dat ‘Internet’ alleen uit Facebook bestaat - de rest van het web is onbekend terrein. Die zijn misschien wel voor Home te porren. Andere gebruikers zullen moeite hebben om Facebook de controle over hun telefoon te geven. Home biedt Facebook immers mogelijkheid om nog veel meer persoonlijke gegevens van de gebruiker te verzamelen en daar is niet iedereen van gediend. Een Facebook-telefoon die HTC een paar jaar geleden uitbracht, de ChaCha, verkocht niet bijster goed.

Er is ook een technische reden om voorzichtig te zijn met de installatie een nieuwe skin: andere telefoonfabrikanten die Android gebruiken bouwen juist minder ingrijpende skins, nadat ze de eerste jaren alles in het werk stelden om af te wijken van concurrenten. Maar als je de look & feel van een toestel overhoop gooit, is het moeilijk updaten als Google een nieuwe Android-versie uitbrengt. Daardoor veroudert een al te wild geskind toestel relatief snel.

Lange neus naar Google

Tegelijkertijd hoopt Facebook met Home de razendsnelle opmars van Google op de smartphone (750 miljoen toestellen, 500 miljoen Google+ gebruikers) af te zwakken en klanten naar bestaande en nieuwe diensten te leiden, voordat ze in de wereld van Google belanden. Ook Google verzamelt zoveel mogelijk gegevens om zijn persoonlijke assistent Google Now te voeden met relevante data. En passant levert dat Google weer interessante informatie op voor advertenties op maat. Of je je data nu aan Facebook of aan Google prijsgeeft:  voor gratis diensten betaal je uiteindelijk met je gebruikersprofiel.

Facebook Home is vanaf 12 april te downloaden in de Google Play-store. Het is geschikt voor de HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III, Note II en straks de HTC One en Samsung Galaxy S4.Daarnaast introduceert Facebook samen met HTC de HTC First, een telefoon waarop Facebook Home al is geïnstalleerd. Er zullen ongetwijfeld meer varianten volgen. Facebook Home zal ook voor tablet pc’s beschikbaar zijn.