Zoeken naar krijgsheer Kony gestaakt na coup

De klopjacht op de Oegandese krijgsheer Joseph Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) is opgeschort als gevolg van de machtsovername in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) eind vorige maand. De militaire junta van CAR heeft alle buitenlandse militairen de opdracht het land gegeven te verlaten.

De Oegandese krant Monitor meldt vanochtend dat de ongeveer 1.500 Oegandese militairen in CAR aanstalten maken voor vertrek. Ook de 100 Amerikaanse militaire adviseurs die sinds 2011 de Oegandezen bijstaan in hun jacht op Kony hebben hun werk stilgelegd. De VS hebben nu een beloning van 5 miljoen uitgeloofd voor de tip die leidt naar de arrestatie van Kony. Het LRA ontvoerde zo’n 30.000 kinderen die werden ingezet als soldaat en seksslaaf.

De Afrikaanse Unie (AU) gaf vorig jaar groen licht voor een regionale strijdmacht uit Oeganda, Zuid-Soedan en Congo om Kony op te sporen. Zijn LRA is sinds de jaren tachtig actief en werd tien jaar terug uit Noord-Oeganda verdreven naar de moeilijk controleerbare buurlanden Zuid-Soedan, CAR en Noordoost-Congo. De regionale macht heeft gebrek aan geld en opereert in gebied waar smokkelaars en stropers heersen.

Het LRA bestaat nog uit zo’n 250 man, opgesplitst in kleine groepjes. „Het is of we achter een geest aanzitten”, zei een gedemoraliseerde Oegandese militair vorig jaar. Volgens berichten schuilt Kony in Darfur, een regio in West-Soedan. Hij en nog twee andere commandanten van het LRA worden gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De AU besloot gisteren het nieuwe rebellenbewind in Bangui, de hoofdstad van CAR, niet te erkennen.