Willem-Alexander na inhuldiging langs provincies - programma bekend

Vandaag was Willem-Alexander ook al in Groningen. Daar woonde hij de opening van het nieuwe kantoor van GasTerra bij. Burgemeester Peter Rehwinkel ontving hem.
Vandaag was Willem-Alexander ook al in Groningen. Daar woonde hij de opening van het nieuwe kantoor van GasTerra bij. Burgemeester Peter Rehwinkel ontving hem. ANP / Robin Utrecht

Na de troonswisseling op 30 april brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan alle provincies in Nederland. De contouren van de bezoeken, die in mei en juni worden afgelegd, zijn inmiddels bekend. “Uitgangspunt is dat zo veel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om de koning en koningin te zien en te ontmoeten,” aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken twee provincies per dag en in alle provincies wordt in ieder geval de hoofdstad bezocht. Ze worden begeleid door de Commissaris van de Koning van de provincie. De burgemeester van de betreffende gemeente is de gastheer bij het bezoek. De bezoeken aan de provincies worden “aan elkaar verbonden door een informele bijeenkomst in de buurt van de provinciegrens,” aldus de RVD.

“Daar ontmoeten de Koning en Koningin in totaal 100 vertegenwoordigers van allerlei groeperingen uit de twee provincies, bijvoorbeeld sporters, vrijwilligers, musici, ondernemers en onderzoekers. De genodigden zijn mensen die om diverse redenen een bijzondere betekenis hebben voor de provincie. Zij worden door de provincie uitgenodigd.”

Het schema van de bezoeken, voor zover nu bekend

Dinsdag 28 mei: Groningen en Drenthe
Ochtend: Groningen, Landgoed Nienoord (gemeente Leek), Havezate Mensinge in Roden (gemeente Noordenveld, informele bijeenkomst)
Middag: Dwingeloo (Gemeente Westerveld), Beilen (gemeente Midden-Drenthe), Assen(oude provinciehuis)

Donderdag 30 mei: Gelderland en Utrecht
Ochtend: De Liemers/Duiven, Arnhem, Oosterbeek, Wageningen. Informele bijeenkomst op een boot over de Lek.
Middag: Vianen, Vreeswijk (gemeente Nieuwegein), IJsselstein, Utrecht

Woensdag 12 juni: Limburg en Noord-Brabant
Ochtend: Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Venlo, voormalig luchtmachtbasis De Peel (gemeenten Venray en Gemert-Bakel, informele bijeenkomst)
Middag: Roosendaal, Oisterwijk, ’s Hertogenbosch (oude provinciehuis)

Vrijdag 14 juni: Fryslân en Noord-Holland
Ochtend: Leeuwarden, Akkrum (gemeente Boarnsterhim), Joure (gemeente Skarsterlân), Elahuizen (gemeente Gaasterlân-Sleat), Stavoren (gemeente Súdwest-Fryslân). Informele bijeenkomst op een boot van Stavoren naar Enkhuizen.
Middag: Enkhuizen, Hoorn, Zaanstad, Haarlem

Woensdag 19 juni: Flevoland en Overijssel
Ochtend: Almere, Lelystad, Emmeloord (gemeente Noordoostpolder), Ens (gemeente Noordoostpolder, informele bijeenkomst)
Middag: ’s Heerenbroek (gemeente Kampen), Zwolle, Goor (gemeente Hof van Twente)

Vrijdag 21 juni: Zeeland en Zuid-Holland
Ochtend: Middelburg, Goes, Zierikzee (gemeente Schouwen-Duiveland), Brouwersdam (gemeente Goeree-Overflakkee, informele bijeenkomst)
Middag: Brouwersdam (gemeente Goeree-Overflakkee), Voorne-Putten/Hellevoetsluis, Zoetermeer, Den Haag