Veendam weg, Ajax 2 in eerste divisie?

Nu de eerste divisie uit 16 clubs bestaat wil de KNVB beloftenelftallen toelaten. Clubs zien liever dat de speeldag en licentie-eisen worden aangepakt.

In ruim drie jaar tijd gingen vier clubs failliet, waardoor de eerste divisie nu nog maar zestien clubs telt. De KNVB wil beloftenelftallen toevoegen om de noodlijdende competitie te verbeteren.

Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB, spreekt in Voetbal International van een grote doorbraak na gesprekken met betrokkenen vorige week. „Dit is al jaren een wens van ons”, zegt De Jong in het weekblad. „Met het wegvallen van AGOVV en Veendam is het nu ineens mogelijk volgend seizoen met twee of vier nieuwe ploegen te beginnen.”

Topclubs uit de eredivisie zijn enthousiast omdat ze hun tweede elftal ervaring kunnen laten opdoen in een sterkere competitie dan de huidige beloftencompetitie. Alleen in de KNVB-beker spelen beloften nu tegen eerste elftallen. Clubs uit de eerste divisie staan daarentegen niet te springen.

Patrick Brand, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) die de clubs vertegenwoordigt, noemt De Jongs uitlatingen „voorbarig. Er moet eerst nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de impact. Ook moet je je afvragen of het überhaupt wenselijk is. Wat vindt het publiek bijvoorbeeld?”

Volgens Brand is er slechts een verkennend gesprek geweest, waarbij veel meer opties zijn besproken. Zo zouden eerstedivisieclubs tijdens interlandweekenden moeten doorspelen. „Omdat de eredivisie dan stilligt, kun je je in de kijker spelen en meer publiek trekken. Het aantal internationals in de eerste divisie is op één hand te tellen.”

Cor Tol, woordvoerder en bestuurslid van FC Volendam, ziet ook liever andere maatregelen dan de toetreding van beloftenelftallen. „Dit is een ad hoc-oplossing waarvan alleen de topclubs uit de eredivisie profiteren. De KNVB moet eerst beleid maken voor een gezonde eerste divisie. Dat is er op dit moment niet. Al sinds het faillissement van SC Amersfoort in 1982 gaat er te veel geld naar de eredivisie en te weinig naar de eerste divisie. En stop die verplichting van zestien fullprofs, dat is bijna niet te doen voor clubs met een begroting van een miljoen.”

Belangrijk is volgens Tol ook het wijzigen van de speeldag. „De KNVB moet begrijpen dat vrijdagavond en zeker maandagavond geen speeldagen zijn. Wij zouden veel meer publiek trekken op zondagmiddag of zaterdagavond. Laat clubs zelfs beslissen op welke dag ze spelen, dat maakt het ook voor topklassers aantrekkelijker om te promoveren. Wij hebben liever Achilles ’29 op zondagmiddag dan Jong Ajax op maandagavond.”

Mario Captein, algemeen directeur van koploper Helmond Sport, vindt de plannen nog te onduidelijk om over te oordelen. „Maar ik denk wel dat wedstrijden tegen tweede elftallen van Ajax, Feyenoord of PSV aantrekkelijk zijn. Al is competitievervalsing een gevaar als bepaalde topspelers in de ene wedstrijd wel meedoen en in de andere niet.”

Toch wil ook Captein vooral van de „dramatische maandagavond” af. „Ook zouden we graag tijdens interlandweekenden willen spelen, maar met beloftenelftallen erbij zal dat misschien lastiger worden.”

Volgende week komen vertegenwoordigers van de KNVB en clubs en trainers uit de eredivisie en eerste divisie weer bijeen om verder te praten over de toekomst van de eerste divisie.