Uitzender Randstad neemt deel van USG People over

Randstad, het grootste uitzendbureau van Nederland, neemt een deel van branchegenoot USG People over. Dat maakten de twee vanochtend bekend. Randstad neemt een deel van de diensten over van branchegenoot USG People in zes Europese landen en betaalt daar 20 miljoen euro voor.

Randstad, één van de drie grootste uitzendbureaus ter wereld, neemt de zogenoemde ‘algemene uitzenddiensten’ van USG People over in Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en Luxemburg.

Onder die diensten vallen uitzendbanen als administratief medewerkers, callcenterwerknemers en chauffeurs. De gezamenlijke omzet van de bedrijfsonderdelen die Randstad overneemt was vorig jaar 434 miljoen euro.

Volgens Randstad (omzet 17,1 miljard euro met 30.000 werknemers) is de overname goed voor „de marktpositie en het netwerk” van het bedrijf, zo schrijft het in een verklaring. Met de overname wordt Randstad de grootste speler in Spanje, Polen en Luxemburg en maakt het bedrijf zijn entree in Oostenrijk.

Voor het veel kleinere USG People (omzet 2,9 miljard euro met 6.000 werknemers) voegden de verkochte bedrijfsonderdelen „geen waarde toe”, schrijft het bedrijf in een verklaring. De verkoop heeft volgens USG People een „onmiddellijk positief effect op de winstgevendheid”.

De uitzendbranche, die traditioneel beschouwd wordt als barometer van de economie, heeft last van de moeilijke economische omstandigheden. Het in Almere gevestigde USG People maakte vorig jaar een verlies van 211 miljoen euro. Een jaar daarvoor was dat nog 37 miljoen euro.

Concurrent Randstad, gestationeerd in Diemen, wist vorig jaar wel winst te maken, maar dan wel 80 procent minder dan in 2011.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de gedeeltelijke overname. Beide fondsen noteerden in de ochtendhandel ongeveer 3 procent hoger dan het slot van gisteren.