Tweet ambassade ergert Egypte én VS

Dat de Amerikaanse ambassade in Kairo via zijn officiële twitteraccount een link heeft verspreid naar een show van de Amerikaanse komiek Jon Stewart, heeft de diplomatieke post de woede van de Egyptische regering en een geïrriteerde vermaning uit Washington opgeleverd. In de show komt Stewart op voor zijn Egyptische collega Bassem Youssef, die wordt vervolgd wegens belediging van de islam en van president Morsi.

Stewart haalt in de show van maandag fel uit naar Morsi, die hij ervan beschuldigt kleinzielig en ondemocratisch te zijn. Morsi zou volgens hem beter dringende problemen zoals de economische crisis en de groeiende misdaad kunnen aanpakken, dan komieken die zijn regering kritiseren te vervolgen. Stewart onderstreept dat hijzelf al jaren in zijn levensonderhoud voorziet door het kritiseren van politieke leiders.

Morsi’s bureau kon er niet om lachen. Het noemde het „ongepast” voor een diplomatieke missie om zich bezig te houden met „dergelijke negatieve politieke propaganda”.

Maar ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had zich aan de tweet geërgerd. Een woordvoerster wees erop dat „het helaas niet de eerste keer was” dat de Amerikaanse ambassade in Egypte verantwoordelijk was voor een dergelijk incident. Daarmee verwees ze naar een publieke ruzie tussen de ambassade en Morsi’s Moslimbroederschap nadat het ambassadeterrein was bestormd in reactie op een anti-islamfilm, afgelopen september.

Na de Egyptische kritiek was de ambassade enige tijd niet via Twitter bereikbaar. Toen de ambassade weer in de lucht was, bleek de omstreden tweet te zijn verdwenen. (AFP, AP)