Theater

Wachten op Godot

In de regie van Erik Whien speelt Oostpool deze Beckett als een comedy. Het probleem is dat aan Beckett geen groot comedyschrijver verloren is gegaan. Aan de oppervlakte is het evident een stuk met sombere thema’s: verveling, de eeuwige herhaling van alles, onmacht, de uitzichtloosheid van het bestaan en de nietigheid van de mens. Beckett biedt in de tekst heus aanknopingspunten voor licht en kleur: in het stuntelige gedrag en de onsamenhangende gesprekjes van de personages. Bij Oostpool staat de eigenaardigheid van de mannen voorop, niet hun lijden. De uitvoering is slapstick. Maar de acteurs voeren dat concept wel optimaal uit.

toneelgroepoostpool.nl

De zachte heelmeester

Daniël Arends wilde altijd een pleaser zijn, zegt hij. „Als ik opkwam, nam ik gewoon iedereen mee naar Jochem Myjer.” Maar in zijn nieuwe programma De zachte heelmeester is hij allesbehalve dat. Hij speelt een doortrapt spel met de mate waarin zijn publiek wil meegaan in de houding van iemand die zichzelf „verbaal agressief” noemt. Hij speelt het type dat thuis vreemdgaat, wordt betrapt door zijn vriendin en haar dan verwijt dat zij te vroeg thuis is. En hij doet dat op een kalme, redelijke toon die des te verraderlijker is.

comedytrain.nl