Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Terugkijken: negen maanden doffe ellende bij opleiding Korps Mariniers

In de documentaire ‘De Uitverkorenen‘ volgt regisseur Geertjan Lassche de zware opleiding van de rekruten van het Korps Mariniers. Bij aanvang melden zich 78 onverschrokken jonge mannen, negen maanden later staan er nog 25 overeind. Die allerstoersten vallen jankend hun moeders in de armen wanneer ze tot het elitekorps toetreden.

Minister Hennis van Defensie:

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis #Uitverkorenen #Ned3 Mariniers opereren onder de meest extreme omstandigheden. Waarvoor groot respect. #Verbondenheid #Kracht #Toewijding

De documentaire bevat heftige beelden en de boodschap van zowel Defensie als regisseur Geertjan Lassche is dat je vooral niet moet denken dat het leuk is om marinier te worden. De mediaredactie van NRC Handelsblad over de film:

De camera zit hen dicht op de huid tijdens de fysieke en mentale afmatting die ze daarvoor moeten doorstaan, en kijkt niet weg wanneer de jonge mannen breken. Ze vallen flauw tijdens kilometers lange marsen met zware bepakking en worden doorlopend uitgescholden door hun meerderen. Die snappen wel dat er zoveel uitvallen. Deze “digitale generatie” is tegen weinig bestand. Dat vergt “een stukje heropvoeden”.

De documentaire brengt dus indringend in beeld hoe de jongens worden afgebroken, maar toont niet hoe ze weer worden opgebouwd om straks als marinier gevaarlijke missies te kunnen uitvoeren.

“De lol die ze tussen de doffe ellende toch gehad moeten hebben, ontbreekt totaal. Slechts één moment in de documentaire wordt er gelachen, niet om botte soldatenhumor, maar om één rekruut die besluit vol te houden. Voorlopig.”

Kijk hier de hele documentaire (1 uur en 20 minuten)
Get Microsoft Silverlight