Opinie

Tapdansen met jicht

Bram Stemerdink en Oscar Harris in ‘Krasse knarren’.
Bram Stemerdink en Oscar Harris in ‘Krasse knarren’.

‘Ik ben wel bang,’ zegt acteur Bram Biesterveld, „Nou, dat ik omlazer gewoon.” Met vier andere ouderen is hij opgesloten in een Limburgse villa, die is ingericht met prachtige truttigheid uit de jaren zeventig. Oranje en andere warme kleuren, ronde hoeken, drukke motiefjes. Het idee achter het realityprogramma Krasse knarren van bejaardenomroep MAX: als je ouderen in een omgeving uit hun glorietijd zet en activiteiten van vroeger laat ondernemen – zoals tapdansen met een jichtige voet – dan knappen ze zienderogen op.

Deze Big Brother voor bejaarden steekt ver uit boven andere reality. Misschien omdat de concurrentie er op is gericht het domme kwaad naar boven te halen. Belangrijker is echter dat het type personages sympathieker en boeiender is. Geen laagopgeleide jongelingen, maar grijsaards die vroeger beroemd waren. Ze zijn gewend aan de camera, ze proberen nog iets op te houden, maar ze hebben ook weinig te verliezen, wat leidt tot een ontwapenende eerlijkheid over hun aftakeling.

In dit tweede seizoen is Barry Stevens de warme gastheer, die de anderen hartelijk begroet terwijl hij ze even daarvoor nauwelijks herkende. Nelly Frijda en Biesterveld zorgen voor de vrolijkheid. Oud-minister Stemerdink is de buitenstaander. Antagonist is zanger Oscar Harris. Hij houdt zijn verval liever geheim en hij probeert de anderen te verhinderen over hun kwalen te praten. Zal deze ‘natuurlijke leider’ er straks uit liggen? Harris zorgt ervoor dat je blijft kijken. Een beetje ruzie heb je toch wel nodig.

Nog meer ontroerend open grijsaards in Seks@Canvas, een Vlaams programma over seks. Veel aangenamer dan Nederlandse seksprogramma’s, die openheid vaak verwarren met lompe ontluistering. In Vlaanderen lijkt het verleden altijd net iets dichterbij dan bij ons, en dus ook de striktere seksuele moraal van weleer. We krijgen verrukkelijke archiefbeelden te zien van vroegere seksuele voorlichting: een ‘paneel’ van heren in pak die discussiëren over ‘voorhuwelijkse betrekkingen’. Als moderne pendant dient de blog Poepeklets, waarin een hip stelletje de nieuwste accessoires bespreekt. Maar het mooiste zijn de ouderen die over hun seksleven praten, bijvoorbeeld op hun wekelijkse ‘dansnamiddag’: „Naar de maskes zien, hè. En nog meegaan ook!” „Da mocht nie. Maar da wás wel.”

Mediaredacteur Wilfred Takken vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.