Strenge wapenwetgeving in Connecticut

Foto Reuters / Michelle McLoughlin

De staat Connecticut, waar in december twintig kinderen werden gedood op een basisschool in Newtown, is een stap dichter bij de invoering van enkele van de strengste wapenwetten van de Verenigde Staten.

Vannacht stemde de senaat van Connecticut in met de maatregelen. Verwacht wordt dat ook het Huis van Afgevaardigden van de staat zal instemmen.

Connecticut worstelde met zijn wapenwetgeving sinds de 20-jarige Adam Lanza eind vorig jaar een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown. In de nieuwe wetgeving zouden onder andere nog eens meer dan honderd vuurwapens onder het verbod op aanvalswapens vallen. Samen met Californië, New York, New Jersey en Massachusetts krijgt Connecticut de strengste wapenwetgeving van het land. Voorstanders van vuurwapenbezit vragen zich af of de maatregelen iemand als Lanza hadden tegengehouden.

Colorado heeft vorige maand strengere wapenwetgeving aangenomen naar aanleiding van het bloedbad dat James Holmes aanrichtte in een bioscoop tijdens een Batmanpremière.

‘Zeer de vraag wat er overblijft van Obama’s plannen’

Volgende week debatteert de Amerikaanse Senaat over nieuwe wapenwetgeving. Sinds januari probeert Obama strengere wapenwetgeving in te voeren. Het is zeer de vraag hoeveel er van de plannen van Obama overblijft na het debat, legde onze correspondent Guus Valk eerder al uit:

“Het gaat erom spannen wat de uitkomst wordt. Van sommige wensen van Obama is al duidelijk dat deze niet eens in stemming gebracht gaan worden omdat er te weinig steun voor is. Zo wil de president zware, semi-automatische wapens verbieden, maar dit is al van de baan. Dit verbod was het meest controversiële onderdeel van de reeks wetsvoorstellen, en de afwijzing hiervan vormde een flinke tegenslag voor Obama. Andere voorstellen, zoals strenge, landelijke controles op de kopers van wapens, dreigen ook te stranden in het Congres.”

Wapenbezit is een belangrijk thema in de tweede termijn van Obama, zo schreef Valk eerder in NRC Handelsblad:

“De president neemt in dit dossier een harde, bijna compromisloze houding aan jegens de Republikeinen, maar hij heeft ze wel nodig. De Democraten hebben 55 van de 100 zetels in de Senaat; 5 te weinig om een procedurele blokkade van de Republikeinen te voorkomen.”