Spanning stijgt in Israël en Palestina

Spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn gisteren en vandaag weer scherp toegenomen met demonstraties en botsingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en raketaanvallen vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël. Op de achtergrond speelt de dood van een Palestijn in Israëlische gevangenschap aan kanker. Palestijnen beschuldigen Israël ervan de man voldoende zorg te hebben onthouden.

Na een dag van protesten en rellen schoten Israëlische militairen bij de stad Tulkarem gisteravond twee jonge Palestijnen dood. Volgens een Israëlische bekendmaking gooiden ze brandbommen naar een wachtpost.

Militante Palestijnen schoten vanochtend vanuit de Gazastrook opnieuw raketten af op Israël. Daarbij vielen geen slachtoffers. Israël had gisteren met de eerste luchtaanval sinds een offensief in november gereageerd op een raketaanval eerder op de dag. Gistermiddag waarschuwde minister van Defensie Moshe Yaalon, dat hij geen raketaanvallen zal toestaan, „zelfs niet sporadisch”. Kleine extremistische groepen zitten doorgaans achter de raketaanvallen, maar Israël stelt het Hamasbewind in Gaza steevast verantwoordelijk.

Later vandaag wordt de aan kanker overleden gevangene, Abu Hamdeya, in Hebron begraven. Ook de twee doodgeschoten jongens zouden vandaag worden begraven. Het Israëlische leger heeft zich ingesteld op nieuwe protesten.

De spanningen komen enkele dagen voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Jeruzalem en Ramallah bezoekt in de hoop te kunnen werken aan hervatting van het vredesproces, dat in 2010 vastliep. Een groot probleem is de verder gaande bouw in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, waar de beoogde Palestijnse staat moet komen. (Reuters, AP)