Spaanse prinses meegezogen in corruptieschandaal rond man

De eigenzinnige jongste dochter van koning Juan Carlos wist volgens de openbare aanklager van de smeergeldzaken van haar echtgenoot.

Prinses Cristina.
Prinses Cristina. Foto AP

Het Spaanse koninklijk huis is in een crisis beland nu ook de jongste dochter van koning Juan Carlos is meegezogen in het corruptieschandaal rond haar echtgenoot. De onderzoeksrechter op Mallorca die deze zaak leidt, bepaalde gisteren dat prinses Cristina mogelijk „medewerking” verleende bij de grootscheepse geldverduistering door haar man, Iñaki Urdangarin. Op 27 april zal de hertogin van Palma daarom als verdachte gehoord worden voor de rechtbank.

Hoewel de affaire-Urdangarin zich al anderhalf jaar voortsleept, kwam de stap tegen Cristina gisteren toch nog als een lichte verrassing. Weinige Spanjaarden geloven dat Cristina niets wist van de duistere zaakjes waarmee de voormalig tophandballer Urdangarin 6,3 miljoen euro opstreek.

Maar ondanks Juan Carlos’ verzekering, in zijn kerstboodschap van 2011, „dat iedereen voor de wet gelijk is”, was de algemene verwachting dat de dochter van de vorst de dans wel zou ontspringen. Het Openbaar Ministerie stuurt hier ook op aan. De onderzoeksrechter, die in Spanje grote autonomie heeft, besloot evenwel anders.

Dit is deels het gevolg van de verdedigingsstrategie van de oud-zakenpartner van Urdangarin, Diego Torres. Die leidde met hem een instituut dat regionale en lagere overheden hielp lobbyen voor sportevenementen. Ze factureerden te hoge bedragen en sluisden dit subsidiegeld vervolgens weg.

Hun vrouwen en de secretaris van het hertogspaar zaten in de raad van bestuur van dit instituut. Dat Cristina als enige buiten schot bleef, was volgens Torres „klassenjustitie”. Om te bewijzen dat zij niet alleen op papier een bestuursrol vervulde, deponeerde hij bij de rechter honderden e-mails. Hieruit blijkt dat ze weldegelijk bij de dagelijkse gang van zaken betrokken was. Volgens Torres heeft zij toegestaan dat haar man haar naam en titel gebruikte om opdrachten binnen te halen. Ook kwam een deel van het verduisterde geld terecht bij een bedrijf waarvan zij mede-eigenaar was.

Cristina gold altijd als Juan Carlos’ eigenzinnige dochter. Als competitief ingestelde vrouw is ze dol op sport, vooral zeilen. Op de Spelen in 1996 in Atlanta leerde ze olympische handballer Urdangarin kennen. Bij hun huwelijk een jaar later waren Spanjaarden enthousiast over de lange, knappe atleet. Nu valt hen op hoe hij door alle stress steeds verder vermagert.

Vorig jaar zomer keerden zij en haar man terug uit Washington, waar hij sinds 2009 werkte voor telecomreus Telefónica. Sindsdien wonen ze met hun vier kinderen in een miljoenen kostende woning in Pedralbes, een chique wijk van Barcelona. Zij werkt bij de sociale stichting van de Catalaanse bank LaCaixa.

De stap tegen Cristina komt voor Juan Carlos op een moeilijk moment. Vorig jaar beleefde hij een rampjaar. Naast de perikelen rond zijn schoonzoon kwam de vorst zelf ongelukkig ten val tijdens een omstreden olifantenjacht in Botswana, in bijzijn van zijn minnares. Ondertussen blijft de 75-jarige vorst kampen met lichamelijke klachten. Het doet in Spanje de wens groeien dat hij het voorbeeld van zijn vriendin en leeftijdsgenoot Beatrix volgt en plaatsmaakt voor kroonprins Felipe.

Al langer wordt gespeculeerd dat Cristina afstand doet van haar aanspraak op de troon. Het zou vooral een symbolische gebaar zijn: ze is zevende in de lijn van de opvolging. In land dat door economische crisis steeds minder tolerantie met corruptie heeft, zou zo’n geste ook niet volstaan om de ophef te sussen. Maar het zou wel kunnen helpen het kroonprinselijk paar Felipe en Letizia niet door deze affaire te laten besmetten.