Slaappil die echt verkwikt

Er is een slaappil op komst die na een nacht doorslapen niet de volgende dag suffig maakt, of die slapers ’s nachts soms slaapwandelend laat ronddolen.

Het nieuwe slaapmedicijn DORA-22 laat in ieder geval ratten en resusapen, direct nadat ze wakker zijn, geheugen- en aandachtstests probleemloos doorstaan. Na een slaapje op de drie oude slaapmiddelen zolpidem, diazepam en eszoplicon presteren ze veel slechter op die tests. Dat schrijven onderzoekers van medicijnproducent Merck (MSD in Europa) in een gisteren verschenen artikel in Science Translational Medicine.

De nieuwe slaappillen blokkeren de werking van het boodschappermolecuul orexine. Dat zorgt ervoor dat we wakker, waakzaam en oplettend zijn. De nieuwe pil brengt ons dus niet in slaap, maar neemt de (overdreven) waakzaamheid weg die ongeveer 15 procent van de volwassenen de slaapproblemen bezorgt.

De bestaande slaapmiddelen (benzodiazepinen) zijn de volgende dag niet alleen slecht voor het geheugen en de oplettendheid. Ze zijn ook verslavend. Vandaar dat huisartsen ze tegenwoordig niet langer dan een week tot veertien dagen mogen voorschrijven.

Orexine is pas in 1998 ontdekt. Farmaceutische industrieën zagen onmiddellijk dat uitschakelen van orexine een slaapmiddel zou opleveren. In de race naar de markt ligt Merck voor, met het middel suvorexant. De Amerikaanse Food and Drug Administration beslist waarschijnlijk dit jaar of het middel in de VS op de markt mag komen. Suvorexant is niet precies gelijk aan DORA-22 waarover nu is gepubliceerd. Suvorexant is inmiddels bij honderden mensen getest, maar wetenschappelijke publicaties zijn daarover nog niet verschenen. Zelfs een vergelijking van deze iets andere orexineremmer met de beruchte benzodiazepinen was daarom voor Science Translational Medicine al interessant genoeg voor publicatie.