Noord-Korea verplaatst raket naar oostkust - ‘geen teken van aanval’

Amerikaanse soldaten die gevestigd zijn in Zuid-Korea eerder vandaag met gasmaskers tijdens een oefening in het gebruik van het materieel. Noord-Korea verklaarde gisteravond dat het klaar is voor een oorlog met de VS.
Amerikaanse soldaten die gevestigd zijn in Zuid-Korea eerder vandaag met gasmaskers tijdens een oefening in het gebruik van het materieel. Noord-Korea verklaarde gisteravond dat het klaar is voor een oorlog met de VS. Foto AP/Lee Jin-man

Noord-Korea heeft een raket met een ‘aanzienlijk bereik’ verplaatst naar de oostkust van het land. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van defensie Kim Kwan-jin vanochtend verklaard tegenover persbureau AP.

Volgens Kim Kwan-jin kunnen de Verenigde Staten echter niet worden bereikt met de raket. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA meldde gisteravond dat er volgens het leger “vandaag of morgen” oorlog tussen Noord-Korea en de VS kan uitbreken.

Kim verwierp berichten in Japanse media dat de raket mogelijk een KN-08 is, een langeafstandsraket die de VS zou kunnen bereiken. Hij zei niet te weten waarom de raket is verplaatst, ‘mogelijk voor tests of oefeningen’. Het Zuid-Koreaanse leger heeft laten weten welke provocatie door Noord-Korea dan ook aan te kunnen.

‘groen licht voor aanval op de VS’

In een verklaring zei het Noord-Koreaanse leger vanochtend dat het groen licht heeft voor een aanval op de Verenigde Staten. De Noord-Koreaanse militairen hebben toestemming om de ‘Amerikaanse agressie’ het hoofd te bieden met ‘kleinere en lichtere kernwapens’.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel noemde de dreigingen vanuit Noord-Korea gisteravond “reëel”. Hij stelde dat de VS de “oorlogszuchtige” retoriek van Noord-Korea serieus neemt en dat de Amerikanen zullen samenwerken met China, de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

‘Geen tekenen van voorbereiding op aanval’

Kim zei dat het Zuid-Koreaanse leger geen tekenen heeft waargenomen waaruit blijkt dat Noord-Korea zich voorbereidt op een grootschalig conflict. Deze tekenen zouden de mobilisering van eenheden kunnen zijn, waaronder eenheden voor de aanvoer van voorraden, maar volgens het Zuid-Koreaanse leger is daarvan niets te merken. “Ik denk dat de kans op een grootschalige provocatie klein is”, zei Kim.

Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten noemt het in de praktijk brengen van de nieuwste dreigementen ook onwaarschijnlijk:

“Het zou volstrekte zelfmoord zijn. Noord-Korea kan op Amerikaanse doelen schade aanrichten in Zuid-Korea, maar ook daarvan kan je je niet voorstellen dat ze zo gek zijn om dat te doen.”

Voor de tweede dag op rij is vandaag Zuid-Koreaanse medewerkers van een gezamenlijk fabrieksterrein de toegang ontzegd. Zuid-Koreanen kunnen niet naar hun werk in het Kaesong-complex, net over de zwaarbewaakte grens met Noord-Korea.

CNN legt diverse scenario’s uit, mocht Noord-Korea wel tot een aanval overgaan: