Kabinet steekt 32,5 miljoen extra in bestrijding dementie

Foto ANP/Koen Suyk

Het kabinet trekt in de komende vier jaar 32,5 miljoen extra uit voor de strijd tegen dementie. Het geld wordt gestopt in het Deltaplan Dementie, dat de explosieve groei van de hersenaandoening moet indammen.

Behalve de overheid zijn ook maatschappelijke organisaties als Alzheimer Nederland betrokken, die 12,5 miljoen bijdraagt. Een woordvoerder laat tegenover nrc.nl weten dat bedrijven nu gemobiliseerd moeten worden om een bijdrage te leveren, zodat er een bedrag van 200 miljoen euro wordt verzameld om de ziekte te bestrijden.

Het actieplan wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het doel is om de ziekte sneller te signaleren, meer wetenschappelijk onderzoek te doen en betere behandelingen te ontwikkelen. Er moet onder meer een Nationaal Dementie Register komen en een online zorgportaal voor patiënten en verzorgers.

Volgens Maria van der Hoeven, voorzitter van de raad van toezicht bij Alzheimer Nederland, is de bijdrage van het kabinet ‘in deze tijd van bezuinigingen een krachtig signaal waarmee demente erkend wordt als een groot maatschappelijk probleem’. Volgens haar is het belangrijk dat er nu wordt ingegrepen nu het nog kan:

“We moeten gezamenlijk, publiek en privaat, een oplossing vinden. De impact van de explosieve groei van het aantal dementiepatiënten is in de toekomst onbetaalbaar en onbeheersbaar voor de maatschappij. Een dam is nodig tegen dementie om het tij te keren nu het nog kan.”

In Nederland wordt het aantal mensen met dementie geschat op 256 duizend mensen. Tot 2040 loopt dit aantal vermoedelijk op tot ten minste een half miljoen en wereldwijd tot 115 miljoen mensen. Dementie is nu al de ziekte met de hoogste zorgkosten. Dit jaar bedragen de kosten ruim vier miljard.