ECB houdt rente op 0,75 procent - Draghi: Cyprus geen blauwdruk

Het eurosymbool voor het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.
Het eurosymbool voor het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Foto Reuters/ Lisi Niesner

Ondanks het effect dat de financiële problemen op Cyprus hebben gehad op het vertrouwen in de euro, houdt de Europese Centrale Bank (ECB) de rente ongewijzigd op 0,75 procent.

Dat heeft het bestuur vandaag besloten. De ECB wacht af of de economie gaat stabiliseren of dat een recente reeks met slechte economische vooruitzichten een nieuw verval gaat inluiden.

Sinds juli 2012 is de rentestand niet veranderd, een laagterecord. Hij is echter nog steeds hoger dan grote banken elders ter wereld.

Plan Cyprus “niet slim”, ook geen blauwdruk

Het eerste plan van Cyprus om spaarders deels te laten bijdragen aan de redding van de noodlijdende banken op het eiland, noemde ECB-president Mario Draghi in zijn toelichting op de rentestand “niet slim”. Hij benadrukte dat Cyprus “geen blauwdruk” is voor andere noodlijdende landen in de eurozone. Zo zou de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem het eerder in een interview hebben genoemd, ook al bleek hij dit woord zelf nooit in de mond te hebben genomen. Het kwam hem echter op veel kritiek te staan. Draghi is “er zeker van” dat Dijsselbloem verkeerd begrepen is.

“Onderzoek naar andere maatregelen om economieën een duwtje te geven”

President van de ECB Mario Draghi benadrukte dat er “uitgebreid” gediscussieerd werd over het rentebeleid en dat de ECB ook “verschillende middelen” onderzoekt naast renteverlaging voor het geval de economieën in de eurozone een extra zetje nodig hebben.

Hoewel de ECB nog steeds economisch herstel verwacht in de tweede helft van het jaar, is het volgens Draghi nog steeds mogelijk is dat er een tegenslag komt. Zo’n tegenslag zouden volgens hem de structurele hervormingen in de landen in de eurozone kunnen zijn. Hij wil de economische data goed in de gaten blijven houden.

Draghi zei als reactie op de problemen die mensen in sommige landen ervaren om bij hun geld te komen, dat de ECB het gebrek aan acties van regeringen niet kan vervangen. Net als dat zij ook niets kan doen aan het gebrek aan kapitaal in het bankensysteem.

Geen verandering in Groot-Brittannië, wel nieuwe maatregelen Japan

De Bank of England (BoE) besloot eerder vandaag al de rentetarieven ongemoeid te laten, meldt persbureau Novum. Ook neemt de centrale bank van Groot-Brittannië geen extra stimuleringsmaatregelen, ook al er zijn er zorgen dat de economie van het land maar matig groeit. Daar staat het rentetarief al sinds 2009 historisch laag, op 0,5 procent. De BoE heeft daarnaast tot nu toe 375 miljard pond (442 miljard euro) in de economie van Groot-Brittannië gepompt.

Japan daarentegen besloot vandaag het monetaire beleid flink te verruimen. Daar gaat de centrale bank op grotere schaal staatsobligaties opkopen. Ook pompt het land meer geld in de economie, om de inflatie zo snel mogelijk naar twee procent te krijgen. Nu is er in Japan al lange tijd sprake van deflatie.