Museumweekend tips

Meer dan 550 musea in heel Nederland doen mee aan het Nationaal Museumweekend op 6 en 7 april. Het thema is: ‘Doe een museum.’

Afrika Museum

Het Afrika Museum sluit aan op het thema van het museumweekend door de bezoekers Afrika in één dag te laten ‘doen’. Net als bij de meeste andere musea betalen bezoekers dit weekend 1 euro entree. Muziek op de kora en djembé en Gambiaanse liederen.

Berg en Dal, afrikamuseum.nl

Beelden aan Zee

In de kleine zaal bewijst Zinnebeelden aan Zee het creatieve vermogen van blinde en slechtziende kunstenaars. Zaterdagochtend is de officiële opening van de nieuwe Scheveningse boulevard. De aftrap is in Museum Beelden aan Zee met als eregast Melanie Schultz, de minister van Infrastructuur en Milieu.

Den Haag, beeldenaanzee.nl

Boerhaave

De bibliotheek van Museum Boerhaave telt zo’n 25.000 boeken. Oud-bibliothecaris Harry Leechburch Auwers toont enkele schatten uit de collectie. Het publiek zit in het Anatomisch Theater terwijl de boeken op de snijtafel liggen.

Leiden, museumboerhaave.nl

De Hallen

Bezoekers kunnen in De Hallen op de foto met de botanische beelden van de Amerikaanse kunstenaar Keith Edmier. Kinderen mogen hun eigen kunstwerk maken, geïnspireerd op Edmiers werk.

Haarlem, dehallenhaarlem.nl

Groninger Museum

Op 7 april is er in het Groninger Museum een openbare repetitie van het Noord Nederlands Toneel. De acteurs repeteren het stuk Nora van Ibsen.

Groningen, groningermuseum.nl

Het Fries Museum

Het Fries Museum opent in september 2013 op de nieuwe locatie aan het Zaailand. Speciaal voor het Museumweekend is de entreehal van de nieuwbouw van 11.00 tot 17.00 uur geopend voor The Tower, een tentoonstelling van groepsfoto’s, een documentaire en een computervisualisatie over het nieuwe gebouw.Leeuwarden, friesmuseum.nl

Kröller-Müller Museum

Voor kinderen organiseert het Kröller-Müller Museum samen met studenten van Pabo Arnhem/Nijmegen een ontdekkingstocht: 1 Museum – 1001 Verhalen.

Otterlo, kmm.nl

Maritiem muZEEum

Reeds in de klassieke oudheid komen tattoos voor. Vaak al met een erotische of sensuele lading. Maar wat betekenen die zeermeerminnen, draken, zwaluwen en ankers? Tijdens het Museumweekend kunt u bij de tentoonstelling Zeerotica een echte tattoo laten zetten in het muZEEum. Ook zijn er demonstraties paaldansen. Het publiek mag een poging wagen.

Vlissingen, www.muzeeum.nl

Museum Gouda

In Museum Gouda kunt u op zaterdag 6 april op de foto met een historische figuur. Ook is er deze zaterdag een culturele ‘blind date’ te boeken. Een gids koppelt twee onbekenden aan elkaar voor een gezamenlijk bezoek aan de tentoonstelling Haagse School en de School van Barbizon en daarna lunch of thee in het museumcafé.

Gouda, museumgouda.nl

NEMO

Naast de vaste tentoonstellingen in NEMO is er extra programmering rondom het thema elektriciteit. Hoe maak je reusachtige vonken? En wat doet je haar als het statisch wordt?

Amsterdam, e-nemo.nl

Rembrandthuis

Het Rembrandthuis biedt zijn bezoekers een gratis workshop aan waarin deelnemers kunnen ontdekken, door zelf een prent te maken, hoe Rembrandt diepte creëerde, of zijn donker-lichteffecten bereikte. Amsterdam, rembrandthuis.nl

Tiendschuur

In keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen kunnen kinderen zaterdag komen boetseren in de keramiekwerkplaats. Op zondag demonstreren twee exposanten hun technieken in porseleindecoratie.

Tegelen, tiendschuur.net

Van Abbemuseum

De van oorsprong Wit-Russische Elena Lovich neemt bezoekers in het Van Abbemuseum mee door de tentoonstelling Lissitzky-Kabakov, Utopie en werkelijkheid. Ook de opvallende figuren van Lissitzky zijn in levenden lijve te ontmoeten. Op zondagmiddag treedt accordeonist Oleg Lysenko op in het auditorium.

Eindhoven, vanabbemuseum.nl

Venrays Museum

In het Venrays Museum is als onderdeel van de glas-in-loodtentoonstelling een glasatelier ingericht. Er worden demonstraties gegeven door diverse glazeniers.

Venray, venraysmuseum.nl

Informatie over alle deelnemende musea: museumweekend.nl