Museumprijs voor Joods Historisch Museum

Met ruim 40 procent van de publieksstemmen heeft het Joods Historisch Museum in Amsterdam dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan het museum dat er het best in slaagt een groep of gemeenschap aan zich te binden. Een cheque van 100.000 euro is vandaag aan het museum overhandigd.

Het Joods Historisch Museum was genomineerd voor het opzetten van het Community Joods Monument, een interactieve website waar men verdwenen familieleden kan opzoeken, discussies kan voeren en voorwerpen en kennis in de collectie van het museum kan inbrengen. Doelstellingen van de website zijn het levend houden van de herinnering aan alle joden in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord of omgekomen en het schetsen van een veelzijdiger beeld van de joodse gemeenschap in die tijd.

Andere musea die door een jury uit 43 aanmeldingen waren geselecteerd waren Beeld en Geluid in Hilversum, Museum de Koloniehof in Frederiksoord en Museum Dr888 in Drachten. Het publiek kon vervolgens stemmen op een van deze musea. 28.966 mensen hebben een stem uitgebracht.

De Museumprijs bestaat sinds 1990 en wordt uitgereikt door de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Recente winnaars waren het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.