Monsanto boert goed met sterke zaden

Het zit chemieconcern Monsanto mee. Genetisch gemanipuleerde zaden zijn in trek, en het geniet speciale bescherming.

De inkomsten van het Amerikaanse Monsanto groeien als kool. De grootste producent van genetisch gemanipuleerde zaden voor landbouwproductie ter wereld zag zijn winst in het tweede kwartaal toenemen met 22 procent, dankzij groeiende vraag naar zaden en bestrijdingsmiddelen onder landbouwers in Noord- en Zuid-Amerika.

Dat bleek gisteren uit kwartaalcijfers van het concern uit St. Louis, dat goede zaken deed in de aanloop tot het zaaiseizoen in de Verenigde Staten. Monsanto boekte een winst van 1,48 miljard dollar (1,15 miljard euro), ofwel 2,74 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 1,2 miljard. De omzet steeg met 15 procent tot 5,47 miljard.

Monsanto, wereldleider op het gebied van zaden voor onder meer maïs, sojabonen, katoen en koolzaad die door genetische manipulatie bestendig zijn tegen insecten en chemicaliën, schreef de winstsprong onder meer toe aan sterke vraag naar maïszaden onder boeren in de VS. De prijzen van landbouwproducten voor Amerikaanse agrariërs zijn vorig jaar sterk gestegen wegens recorddroogte. Boeren investeren in de duurdere zaden voor gemanipuleerde gewassen om de kans op hoge rendementen te vergroten.

Ook doet Monsanto het goed op markten in Latijns Amerika, waaronder Brazilië, waar het de afgelopen jaren heeft uitgebreid. Naast de vraag naar de gepatenteerde zaden van het bedrijf, liep ook de verkoop van zijn chemicaliën voor onkruidbestrijding op. De genetisch gemanipuleerde gewassen die met de zaden van Monsanto worden verbouwd zijn veelal resistent tegen die middelen, waaronder de onkruidbestrijder Roundup.

De winstsprong is de kroon op een reeks positieve ontwikkelingen voor Monsanto, dat door sommigen wordt verguisd wegens zijn agressieve bescherming van octrooien en zijn rol bij de verspreiding van genetisch gemanipuleerde organismen. Vorige maand bereikte het bedrijf een schikking met concurrent DuPont over patenten, die het in de komende 10 jaar 1,75 miljard dollar aan licentierechten moet opleveren.

Bovendien keurde het Amerikaanse Congres vorige week een wet goed die genetische gemanipuleerde gewassen beschermt tegen rechtszaken om gezondheidsredenen. Deze wet, door tegenstanders omschreven als de ‘Wet op de Bescherming van Monsanto’ (Monsanto Protection Act) werd nagenoeg onopgemerkt aangenomen als deel van bredere wetgeving waarmee een nieuwe begrotingscrisis werd afgewend.

Volgens tegenstanders is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen van de consumptie van genetisch gemanipuleerde gewassen op de gezondheid. Food Democracy Now is een campagne begonnen tegen de ‘Monsanto Protection Act’ om brieven te sturen aan President Obama, die de wet ondertekende.

Het aandeel van Monsanto lijkt niet te lijden onder de controverse. De koers steeg gisteren in New York, tot 104,51 – net onder het hoogtepunt van de afgelopen 52 weken.