‘Mogelijk honden-en kattenvlees verwerkt in gehaktballetjes’

ANP/Lex van Lieshout

Spaanse bedrijven, maar ook een voormalige vleesproducent in Amsterdam worden verdacht van het verwerken van honden- en kattenvlees in diervoeding en gehaktballetjes, zo schrijft De Telegraaf vanochtend.

De Spaanse autoriteit Guardia Civil doet momenteel onderzoek naar vleesproducenten uit de noordelijke Spaanse regio Galicië, maar ziet ook een link met een recent opgedoekte vleesgroothandel in onze hoofdstad.

Olga Costa, eigenaar van een hondenasiel, tipte de Guardia Civil vorig jaar na meerdere klachten over een bedrijf in het noordelijke Pontevedra, zo schrijft de krant:

“De firma in kwestie haalde in ruil voor een redelijke slachtvergoeding overleden huisdieren op bij mensen thuis. Wanneer de eigenaar van zo’n beestje nog even afscheid wilde nemen, dan werd hem bot de deur gewezen.”

Onze correspondent in Madrid, Merijn de Waal, legt uit dat er zeer weinig aanwijzingen zijn dat de beschuldigingen terecht zijn:

“De dierenasielhouder is de enige bron die de beschuldigingen meldt. Wat tot dusver bekend is, is dat er mogelijk dierlijk vet is gebruikt bij de productie van veevoer, maar niet dat er vlees zou zijn gebruikt bij het maken van gehaktballetjes of dierenvoer.”