Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Wim T. Schippers ontregelt EO-uitzending - ‘God gaat toch over alles?’

Wim T. Schippers bij zijn kunstwerk Stationnement Gênant.
Wim T. Schippers bij zijn kunstwerk Stationnement Gênant. ANP / Freek van Asperen

Wim T. Schippers is de meester van de ontregeling. Als je de kunstenaar uitnodigt voor je radioprogramma weet je dus wat je te wachten staat. Vandaag zorgde hij voor ongemak bij het EO-programma ‘Dit is de Dag‘.

In de uitzending van vandaag hadden presentatoren Tijs van den Brink en Elsbeth Gruteke tien minuten ingeruimd om met een expert in crisiscommunicatie te praten over de problemen met de transacties van ING. “Ik dacht dat ik in een serieus programma verzeild was geraakt. Nu gaan we een beetje na zitten te kauwen over ING,” aldus Schippers, die ook al de opening van het programma verstoorde. En toen moest communicatie-expert Frank Havik nog aan het woord komen.

Dat leidde tot dit soort gesprekjes:

“De sleutel is dat je de impact die het maatschappelijk heeft, dat je die als uitgangspunt neemt.”
- “Ik begrijp er helemaal niks van wat ik nu hoor. Ik probeer de zin te volgen maar begrijp er niets van.”
“Waar het om gaat is dat banken heel vaak vanuit hun eigen imago en reputatie denken en ze zouden dat eigenlijk moeten omdraaien.
- “Ah, maar net zei u heel iets anders.”

Om het gesprek op een wat hoger niveau te brengen, gooide Schippers God maar in de strijd. In een discussie met Tijs van den Brink:

- “Ik vind het zo erg dat God het allemaal toelaat.”
“Denk je dat die ermee te maken heeft?”
- “Dat zou jij toch moeten geloven. We zitten hier toch bij de EO. God gaat toch over alles?”
“Maar niet over storingen bij ING denk ik.”
- “Als u gelooft…”
“…nee ik geloof dat niet.”
- Maar waar ligt dan de scheidingslijn?

Luister hieronder naar de korte samenvatting (vier minuten) van de uitzending, waar Schippers keer op keer de boel verstoort. Het hele uur is hier terug te luisteren. Na afloop twitterde Tijs van den Brink:

Twitter avatar TijsvandenBrink Tijs van den Brink Wim T. Schippers nam afscheid bj #DIDD: ‘Nou, volgende keer beter he…’ :-)

En hier als video: