‘Leuker dan Facebook’: de website van een 15-jarige Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg's site: de enige waar een geel oog naar je knipoogt.
Mark Zuckerberg's site: de enige waar een geel oog naar je knipoogt. Screenshot via Motherboard

Als we het internet mogen geloven, is er een website gevonden die Facebookoprichter Mark Zuckerberg maakte toen hij 15 was. Big whoop, behalve dat het een intrigerend en hilarisch kijkje geeft in de keuken die zijn tienerbrein was. Wat blijkt: ja, miljardair Mark was ook maar een gewone vijftienjarige, maar liet toen al tekens zien van de toekomst.

Zuckerberg maakte de website op Angelfire, ooit dé plek voor het snel bouwen van een eigen website. Het ziet er achteraf allemaal heel 1999 uit. Dat is het punt natuurlijk niet, want het ene deel van zijn jeugdigde creatie is nog interessanter dan het andere. The Daily Dot noemt het leuker dan Facebook zelf.

Wat te denken van het feit dat hij zich ‘Slim Shady’ noemt in zijn bio (“Nee, grapje, ik heet Mark”)? Juist, naar voorbeeld van rapper Eminem. Zuckerberg schreef al eens eerder op Facebook fan te zijn van een Eminemnummer, dus misschien gaat zijn liefde wel veel verder terug. Of het feit dat hij een ‘best of’-lijstje op zijn site heeft geplaatst? Medelijden met Pete, die was het meest geschikt om uit te lachen. Ook met Douglas Kim, want die is volgens Mark helemaal nergens goed in.

Screenshot van website via Gizmodo.

Eerste tekenen van Facebook?

Goed, zo kunnen we nog even doorgaan. Puber-Mark kwam met magnetische gedichten, een Java-applicatie waarmee je woorden kunt rangschikken tot prachtige poëzie. Ook met een tool waarmee je je GPA, je gemiddelde cijfer op school, kunt berekenen op basis van je resultaten tot nu toe. Handig hoor.

Misschien wel het opvallendste op de site is echter het deel dat ‘The Web’ heet, waar hij de volgende begeleidende tekst neerzette:

“As of now, the web is pretty small. Hopefully, it will grow into a larger web. This is one of the few applets that require your participation to work well. If your name is already on The Web because someone else has chosen to be linked to you, then you may choose two additional people to be linked with. Otherwise, if you see someone who you know and would like to be linked with but your name is not already on The Web, then you can contact me and I will link that person to you and put you on The Web. If you do not know anyone on The Web, contact me anyway and I will put you on it. In order for this applet to work, you must E-Mail me your name and the names of the two people that you would like to be linked with. Thank you!”

En dat kan er dan zo uitzien:

Screenshot via Gizmodo

Holy *bleep*, inderdaad, zijn dit niet gewoon de eerste stapjes richting Facebook? Nog voor de experimenten met online vleesmarkt Facemash ? Fascinerend inderdaad.

Maar is het ook echt?

Waarschijnlijk wel, als we zo de verschillende bewijzen mogen geloven. En laten we dat toch ook alsjeblieft hopen. Zo is er in de broncode van de pagina duidelijk te zien dat de pagina is gemaakt door ene Mark Zuckerberg. En zoals Mashable met gevoel voor sarcasme zegt: “of het is een andere Mark Zuckerberg uit 1984 uit de buurt van Westchester, New York met een vroege ‘flair’ voor programmeren”. Motherboard vond uit dat het e-mailadres (Themarke51@aol.com) dat op de site vermeld staat, is terug te voeren tot ene dr. Edward Zuckerberg. Wie? Juist ja, de pa van.