Laatste winterweek

Het moment nadert dat de lente zijn intrede maakt. Vrijdag is van mildere omstandigheden echter nog geen sprake. Met 4 tot 7 graden is de temperatuur meer dan 5 graden onder het klimatologisch gemiddelde. Dat heeft nog steeds te maken met de noordoostenwind die al weken tussen hogedrukgebieden ten noorden van ons en lagedrukgebieden boven de zuidoostelijke helft van Europa naar ons land wordt geblazen.

In het weekeinde gaat de luchtdrukverdeling eindelijk veranderen. Volgende week ligt er een omvangrijk lagedrukgebied west van Ierland. Tussen dat systeem en de hogedrukgebieden ten noorden en ten oosten van Nederland komt een mildere zuidelijke stroming op gang. Die gaat volgende week temperaturen tussen 10 en 15 graden opleveren.

Zover is het nu nog niet. In de nacht naar vrijdag toe koelt het af tot rond het vriespunt en overdag wordt het dus niet warmer dan 4 tot 7 graden.

Vrijdag overdag trekken wolkenvelden over, maar zeker in het noorden en noordwesten is er ook af en toe zon. Langs de kust is het ronduit zonnig. De noordoostenwind is matige tot vrij krachtig.

Zaterdag neemt de wind af naar zwak tot matig en zijn er flinke perioden met zon. In het zuidoosten hangen eerst nog wat meer wolken, maar ook daar wordt het later op de dag fraai. Het wordt 6 graden op de Wadden tot lokaal 10 in het binnenland.