Europa League: goede uitgangsposities Benfica, Chelsea en Fenerbahçe

Mede dankzij een goal van Dirk Kuijt zette Fenerbahçe een forse stap richting de halve finale van de Europa League.
Mede dankzij een goal van Dirk Kuijt zette Fenerbahçe een forse stap richting de halve finale van de Europa League. Reuters / Osman Orsal

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de kwartfinales van de Europa League gespeeld. Benfica won thuis met 3-1 van Newcastle United, Chelsea versloeg Rubin Kazan met 3-1 en Fenerbahçe boekte een 2-0 overwinning op Lazio Roma. De wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en FC Basel eindigde in 2-2.

Benfica - Newcastle United (3-1)

Benfica-speler Rodrigo Lima viert zijn doelpunt. AFP / Francisco Leong

De Engelsen kwamen via Papiss Cissé nog wel op voorsprong, maar Rodrigo zorgde al snel voor de gelijkmaker. In de tweede helft deden Lima en Oscar Cardozo met een benutte strafschop de rest.

Bij Benfica speelde de Nederlander Ola John de gehele wedstrijd mee. Tim Krul keerde bij de opponent terug onder de lat na anderhalve maand blessureleed. Vurnon Anita betrad bij de Engelsen als invaller na 62 minuten het veld.

Chelsea - Rubin Kazan (3-1)

John Terry botst met de goalie van Rubin Kazan. AP / Alastair Grant

Chelsea boekte eveneens een 3-1 thuiszege, op het Russische Rubin Kazan. Fernando Torres was met twee treffers de grote man. Hij scoorde de 1-0 en de 3-1. Collega-aanvaller Victor Moses en Rubin-spits Bebars Natcho (penalty) waren ook doeltreffend.

Fenerbahçe - Lazio Roma (2-0)

Dirk Kuijt viert zijn doelpunt. Reuters / Murad Sezer

Mede dankzij een goal van Dirk Kuyt heeft Fenerbahçe een forse stap richting de halve finale van de Europa League gezet. De Turken boekten een 2-0 thuiszege op Lazio Roma, waarbij de tweede goal in blessuretijd van de voet van de Katwijker kwam.

Kuyt reageerde attent op de rebound die ontstond na een vrije trap, waarbij Lazio-doelman Federico Marchetti halfslachtig ingreep. Even daarvoor had Pierre Webo met een benutte strafschop voor de openingsgoal getekend. Lazio speelde op dat moment al geruime tijd met tien man. Vlak na rust kreeg Ogenyi Onazi zijn tweede gele kaart.

Tottenham Hotspur - FC Basel (2-2)

Spelers van Basel vieren de openingstreffer. AP / Matt Dunham

Tottenham Hotspur en FC Basel kwamen in hun heenwedstrijd van de kwartfinale een 2-2 remise overeen. De Zwitsers namen in Londen brutaal een 2-0 voorsprong door goals van Valentin Stocker en Fabian Frei. Vijf minuten voor rust produceerde Emmanuel Adebayor de aansluitingstreffer. In de tweede helft bepaalde Gylfi Sigurdsson met een van richting veranderd afstandsschot de eindstand op 2-2.

De returns volgen over precies een week. Vorig seizoen werd de Europa League gewonnen door Atletico Madrid. De Spanjaarden werden deze jaargang al in de zestiende finale geëlimineerd door Rubin Kazan.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.