Kortkolom economie

Vermogensbeheer provisieverbod

Amsterdam. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) gaat het provisieverbod op de financiële dienstverlening uitbreiden om een einde te maken aan ondoorzichtige kostenberekeningen. Vanaf volgend jaar geldt het provisieverbod ook voor (individueel) vermogensbeheer en beleggingsadvies, maakte de minister gisteren bekend. Bij hypotheken en levensverzekeringen geldt het verbod al. „Deze werkwijze zonder provisies geeft inzicht in de kosten en consumenten kunnen ervan op aan dat ze een eerlijk advies krijgen”, aldus de bewindsman. „Zo staat de klant centraal, en dus niet de hoogte van de provisie.” (Novum)

Autoverkopen dertig procent gedaald

Amsterdam. De verkopen van nieuwe auto’s zijn in maart uitgekomen op 36.000. Dat is 31,4 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het eerste kwartaal werden in totaal 116.000 auto’s verkocht, tegenover 166.000 in dezelfde periode in 2012. Dat blijkt uit cijfers die Bovag en Rai gisteren presenteerden. De brancheorganisaties meldden vorige week al dat zij hun verwachtingen voor dit jaar naar beneden hadden bijgesteld, van 480.000 naar 410.000.

Volkswagen had volgens Bovag en Rai met 12,5 procent het grootste marktaandeel, gevolgd door het Amerikaanse Ford met een marktaandeel van 8,3 procent en het Franse Peugeot met 7,9 procent. (Novum)