Kortkolom buitenland

Zeker 52 doden door regenval Argentinië

La Plata. Minstens 52 mensen zijn omgekomen na zware regenval in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en de omliggende provincie. De meeste doden vielen in de kustplaats La Plata. Burgers klagen over de slechte hulpverlening. De burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, heeft de regering van president Cristina Fernández de Kirchner nalatigheid verweten. De laaggelegen stad werd toestemming geweigerd voor een lening van de Wereldbank om verouderde infrastructuur te verbeteren. (AP)

Obama levert vijf procent salaris in

Washington. De Amerikaanse president Barack Obama gaat vijf procent van zijn salaris terugstorten: twintigduizend dollar op een jaarsalaris van vier ton. Obama doet dit uit solidariteit met ambtenaren die door miljardenbezuinigingen worden getroffen. Onbetaald verlof dreigt voor honderdduizenden ambtenaren als het Congres niet snel een alternatief vindt voor de bezuinigingen van 85 miljard dollar, ingesteld om de schuldenlast van het land aan te pakken. Het salaris van de president is wettelijk vastgelegd. Ook defensieminister Chuck Hagel gaat salaris inleveren. (AP)

Brand in torenflat te Grozny ‘wil van Allah’

Grozny. Een uren durende uitslaande brand in een torenflat in Grozny is volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov de ‘wil van Allah’ geweest. Volgens de brandweer was kortsluiting de oorzaak voor de brand in het 35 verdiepingen tellende gebouw Grozny City, waar onder anderen de Franse acteur en belastingvluchteling Gérard Depardieu een appartement had. Vanmorgen verklaarde Kadyrov dat de oorzaak een andere was: „De brand voltrok zich naar de wil van de Almachtige; tegenover ZIJN wil staan we machteloos”. (NRC)

Paus: speciale plaats voor vrouw in geloof

Amsterdam. Vrouwen hebben volgens paus Franciscus I een speciale rol in het geloof. Op zijn openbare audiëntie gisteren herinnerde hij eraan dat volgens de Bijbel vrouwen het lege graf van Jezus ontdekten en geloofden in zijn verrijzenis. Dat laat zien „dat vrouwen een speciale rol hebben gehad en nog altijd hebben in het openen van deuren voor de Heer [...]. De apostelen en de leerlingen vinden het moeilijk te geloven in de verrezen Christus, de vrouwen niet.” Deze opmerking voedt speculatie dat de Argentijnse paus meer ruimte wil bieden aan vrouwen binnen de bureaucratie van het Vaticaan en binnen het diaconaat. (NRC)

Balletdansers Cuba overgelopen naar VS

Havana. Zeven leden van het Nationaal Ballet van Cuba, een van de meest prestigieuze instellingen van het socialistische eiland, zijn vorige maand overgelopen toen ze op tournee waren in Mexico. Dat bevestigde een anonieme woordvoerder van het ballet gisteren. Het betreft twee mannen en vijf vrouwen tussen de 20 en 24 jaar. Zes van hen zijn inmiddels in de Verenigde Staten, aldus een website in Miami. Het Cubaanse ballet verliest regelmatig dansers op deze manier. (AP)