Kortkolom binnenland

‘Meer moeite voor buitenlandse student’

Utrecht. Nederland moet meer zijn best doen om buitenlandse studenten te behouden na het behalen van hun diploma. Dat advies gaf de SER gisteren in een rapport aan minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA). Jaarlijks komen 56.000 internationale studenten voor een diploma naar Nederland, maar driekwart van deze studenten vertrekt weer na de studie. Onder de studenten die wel blijven, is bijna niemand afgestudeerd in een richting waarin een tekort is op de arbeidsmarkt, zoals bètatechniek. Volgens de SER moet er nauwer worden samengewerkt met bedrijven en moeten er meer prikkels komen zoals beurzen en compensatie van collegegelden als lokmiddel voor buitenlands talent. (NRC)

Toespraak Beatrix dag voor abdicatie

Den Haag. Koningin Beatrix spreekt een dag voor haar abdicatie het volk toe. De toespraak wordt op 29 april om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1 en op Radio 1, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren. De toespraak wordt eerder opgenomen op Paleis Huis ten Bosch. Op 29 april dineert Beatrix in het Rijksmuseum in Amsterdam, met leden van de koninklijke familie en gasten. (Novum)

Verbod op vangen wolhandkrab blijft

Den Haag. Het kabinet handhaaft het vangstverbod voor de wolhandkrab uit vervuilde wateren. Het kabinet negeert daarmee de wens van de Tweede Kamer. Die besloot vorige week juist om het twee jaar oude vangstverbod op te heffen. Het kabinet vindt het gevaar voor de volksgezondheid nog steeds te hoog. Het bruine vlees van de wolhandkrab bevat volgens het kabinet „zeer hoge” gehalten aan dioxines. De wolhandkrab is volgens het kabinet vier keer vuiler dan paling uit dezelfde wateren. Voor paling geldt ook een vangstverbod. Vissers stellen dat vooral Chinezen slechts enkele malen per jaar de wolhandkrab eten, en dan alleen het witte vlees. Volgens het kabinet wordt de krab echter in zijn geheel gegeten. (NRC)

Verkoop natuur gaat mogelijk niet door

Den Haag. Het grootste deel van de veiling van natuurgronden gaat mogelijk niet door. Volgende maand komen de eerste zestien kavels onder de hamer, maar de rest van de 76 kavels wordt later alleen verkocht als dat echt noodzakelijk is om meer waardevolle natuur in Nederland te kunnen behouden. Veel partijen in de Tweede Kamer hebben grote moeite met de verkoop. Staatssecretaris Dijksma (Natuur, PvdA) kwam deze partijen gisteren tegemoet. Zij wil het grootste deel van de veiling van natuurgrond in Overijssel, in totaal 128 hectare, opschorten, tot het debat in de Kamer over de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. (NRC)

Griepepidemie is nog niet voorbij

Amsterdam. De griepepidemie in Nederland duurt inmiddels vijftien weken. In de afgelopen week kampten 71 op de honderdduizend mensen met griepverschijnselen, meldde gezondheidsinstituut Nivel gisteren. (Novum)