Kort

Wetsvoorstel

Rechter kan nu ook geschorst worden

Den Haag. - Rechters die wangedrag vertonen kunnen voortaan geschorst worden of naar een andere rechtbank worden overgeplaatst. Ook kan hun salaris worden ingehouden. Verder kunnen ze al buiten functie gesteld worden voordat de Hoge Raad over schorsing of ontslag heeft besloten. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) presenteerde hierover gisteren een wetsvoorstel. Nu kan een rechtbankpresident een rechter alleen een waarschuwing geven óf voor ontslag voordragen bij de Hoge Raad. Het gaat – ook bij de nieuwe regels – uitdrukkelijk om het functioneren en het gedrag van de rechter zelf, dus niet om de inhoud van zijn of haar uitspraken, mochten die publiekelijk verbazing of weerstand wekken. NRC

Noord-Korea

VS: We nemen de dreiging serieus

Washington. - Het gevaar dat uitgaat van Noord-Korea is „reëel”. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gisteren gezegd. Hij zei dat de VS samenwerkt met China om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. Noord-Korea is volgens Hagel gevaarlijk omdat het beschikt over geavanceerde wapens en zich bedient van „oorlogszuchtige” retoriek. „We nemen deze dreigementen serieus”, aldus de minister. De opmerkingen van Hagel komen nadat Noord-Korea gisterenochtend een fabrieksterrein afsloot waar Noord- en Zuid-Korea samenwerken. AP

1,3

miljard euro van één persoon ingenomen

Rome. - De Italiaanse politie heeft een recordbedrag van 1,3 miljard euro aan contanten en eigendommen van één enkele persoon in beslag genomen. Het gaat om een Siciliaanse ondernemer in de alternatieve energie die nauwe banden zou onderhouden met de Italiaanse maffia. De 57-jarige Vito Nicastri wordt ervan beschuldigd slechts een fractie van zijn bedrijven bij de belasting te hebben opgegeven. AP