Korps Mariniers: negen maanden doffe ellende

Zien

Docu

3Doc: De uitverkorenen

Ned.3, 21.00 - 22.30 uur

Laat kijkers vooral niet denken dat het leuk is om marinier te worden. Dat lijkt de boodschap die zowel Defensie als regisseur Geertjan Lassche willen uitdragen in de documentaire De uitverkorenen.

Lassche volgt de zware opleiding van de rekruten van het Korps Mariniers. Bij aanvang melden zich 78 onverschrokken jongemannen, negen maanden later staan er nog 25 overeind. Die allerstoersten vallen jankend hun moeders in de armen wanneer ze tot het elitekorps toetreden.

De camera zit hen dicht op de huid tijdens de fysieke en mentale afmatting die ze daarvoor moeten doorstaan, en kijkt niet weg wanneer de jongemannen breken. Ze worden doorlopend uitgescholden door hun meerderen. Die snappen wel dat er zo veel uitvallen. Deze „digitale generatie” is tegen weinig bestand. Dat vergt „een stukje heropvoeden”.

Lassche brengt indringend in beeld hoe de jongens worden afgebroken, maar toont niet hoe ze weer worden opgebouwd om straks als marinier gevaarlijke missies te kunnen uitvoeren. En de lol die ze toch gehad moeten hebben, ontbreekt totaal. Slechts één moment in de documentaire wordt er gelachen, niet om botte soldatenhumor, maar om één rekruut die besluit vol te houden. Voorlopig.

Emilie van Outeren