Kleine overnames kunnen Nasdaq ook groter maken

Nasdaq OMX moet misschien de prijs betalen voor een deal die de mist in is gegaan. Bijna twee jaar nadat het beursbedrijf er niet in slaagde veel groter te worden door de aandelenhandel van NYSE Euronext over te nemen, doet het een bescheidener poging in de vorm van de voorgenomen overname voor 750 miljoen dollar (584 miljoen euro) van eSpeed, een elektronisch handelsplatform voor obligaties. Beleggers lieten de marktwaarde van Nasdaq direct met 90 procent van dit bedrag dalen. Deze buitensporige scepsis gaat voorbij aan de inkomsten van het doelwit en de kostendiscipline van de koper.

Het is zeker een dure transactie, op een niveau van bijna elfmaal de winst vóór belastingen over vorig jaar. Maar minder dan de 13,3 maal de winst die Thomson Reuters, het moederconcern van Breakingviews, moest betalen voor Fxall – een elektronisch platform voor de valutahandel. En MarketAxess, een elektronisch handelsplatform voor obligaties, wordt op bijna 15 maal de winst verhandeld. Maar voor Nasdaq, dat door de markt op slechts zesmaal de winst vóór belastingen wordt gewaardeerd, is het een prijzige aanwinst.

Bovendien zal het werkelijke voordeel van het in bezit hebben van eSpeed moeten komen van een expansie op andere terreinen, zoals de handel in bedrijfsobligaties. Er is een hoop druk om deze markten ook elektronisch te laten gaan. Wall Street moet bezuinigen. En nieuwe kapitaallasten hebben de banken ertoe aangezet minder markten voor nieuwe producten te creëren, zodat het voor beleggers moeilijker wordt erin te handelen.

Concurrenten liggen op de loer. Naast Market-Axess proberen de meeste banken aan te sturen op de elektronische handel in obligaties, komt NYSE met nieuwe producten en ontwikkelen obligatiehouders als BlackRock nieuwe platforms.

De drukte op de markt maakt dat de bedenkingen van de aandeelhouders begrijpelijk zijn, maar zij zouden een paar belangrijke aspecten over het hoofd kunnen zien. Hoewel de winst van eSpeed – vorig jaar 99 miljoen dollar – zal fluctueren al naar gelang de belangstelling van beleggers, zal hij zeker niet plotseling opdrogen. Ook rekent het bedrijf zich niet bepaald rijk: Nasdaq verwacht dat het huidige volume genoeg is om de winst binnen een jaar naar een hoger niveau te tillen.

Belangrijker nog: ondanks de problemen van Robert Greifeld met grote transacties – niet alleen gooiden de toezichthouders roet in het eten bij de NYSE-transactie, ook slaagde hij er in 2006 niet in de London Stock Exchange te bemachtigen – heeft hij bewezen goed uit de voeten te kunnen met kleinere. De Nasdaq-baas toonde ook opmerkelijk veel discipline bij het in toom houden van kosten. Zijn netto marge van 20 procent vorig jaar overtrof de 16 procent van NYSE. De overname van eSpeed is dan misschien niet zo grensverleggend voor Nasdaq, het hoeft ook weer niet de ramp te zijn waar beleggers voor vrezen.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.