Kittel (Argos) wint weer Scheldeprijs

De Duitser Marcel Kittel heeft gisteren net als vorig jaar de Scheldeprijs gewonnen. De 24-jarige wielrenner van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano was na ruim tweehonderd kilometer de sterkste in de massasprint in finishplaats Schoten bij Antwerpen.

Kittel versloeg Mark Cavendish met miniem verschil en hield daarmee de Britse topsprinter van een vierde zege in de Scheldeprijs, wat een record had betekend. De Britse oud-wereldkampioen was in 2007, 2008 en 2011 de beste in de semiklassieker. Cavendish was hevig teleurgesteld na die gemiste recordkans. „De hele dag heeft de ploeg goed gereden, behalve het laatste stuk. Ik weet niet wat er misging.”

Theo Bos, de kopman van de Nederlandse ploeg Blanco, werd in de sprint gehinderd en was daardoor kansloos voor de podiumplaatsen. De boze Bos eindigde als achtste. „Ik miste de power om echt om de winst mee te kunnen strijden”, zei de oud-wereldkampioen baanwielrennen na afloop tegen het ANP.

De sterke Kittel won de Vlaamse semiklassieker net als vorig jaar na een massasprint. „Het was een hectische finale. Complimenten aan de ploeg, die heeft heel veel werk gedaan om mij voorin te houden”, zei de Duitser na afloop.

De Nederlandse sprintspecialist Barry Markus van Vacansoleil eindigde als derde in de Scheldeprijs. „Ik moest door de wind heen naar voren komen en kon Kittel in de laatste tweehonderd meter alleen maar volgen”, erkende Markus na afloop. „Maar het is mooi om hier derde te worden, bijna alle grote sprinters zijn er.”

De Zwitser Fabian Cancellara is in de aanloop naar Parijs-Roubaix ten val gekomen in de Scheldeprijs. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen viel drie dagen later op een van de kasseienstroken. Hij liep daarbij schaafwonden op zijn linkerknie en billen op, maar kon de koers vervolgen.

De ploegleiding van RadioShack verwacht dat de valpartij van Cancellara geen gevolgen heeft voor zijn deelname aan Parijs-Roubaix. De grote favoriet in de ‘Hel van het Noorden’ zou vandaag voor onderzoek naar een Belgisch ziekenhuis gaan.