Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Kamer houdt hoorzitting over grote aantal kunstroven

De grootste kunstroof was de diefstal van zeven werken uit de collectie van de Triton Foundation uit de Kunsthal in Rotterdam.
De grootste kunstroof was de diefstal van zeven werken uit de collectie van de Triton Foundation uit de Kunsthal in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

De Tweede Kamer wil een hoorzitting houden naar aanleiding van het grote aantal kunstroven in Nederland in het afgelopen half jaar. Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Twee weken geleden werden drie werken van Jan Schoonhoven en een schilderij van Tomas Rajlich gestolen uit het Museum van Bommel van Dam in Venlo, een week daarvoor werd zilver ontvreemd uit het Stedelijk Museum Zutphen. In februari werd het museum Catharijneconvent overvallen en een – inmiddels teruggevonden – monstrans gestolen. De grootste kunstroof was de diefstal van zeven werken uit de collectie van de Triton Foundation uit de Kunsthal in Rotterdam in oktober.

Initiatiefnemer Bergkamp:

“De kunstdiefstal zet de toegankelijkheid van onze kunstwerken op de proef. Daarom wil ik zo snel mogelijk met experts uit de kunst en beveiliging om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we kunstroof een halt kunnen toeroepen.”

Bergkamp wil de directeuren van de bestolen musea, verzekeraars, politierechercheurs en experts uit de kunsthandel oproepen. Bergkamp:

“Ik wil weten of de politie en de beveiliging voldoende middelen hebben om de musea te beveiligen en wat we als overheid kunnen doen om hen tegemoet te komen.”

Roemeense verdachten Kunsthalroof niet uitgeleverd

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam maakte vandaag officieel bekend dat er niet om uitlevering wordt gevraagd van de verdachten die in Roemenië in voorlopige hechtenis zitten in verband met de Kunsthalroof. “De verdachten worden in Roemenië berecht omdat ze aangehouden zijn in een Roemeens onderzoek en omdat het Roemenen zijn,” aldus het OM.

De 19-jarige vrouw die in Nederland werd aangehouden op verdenking van heling van de kunstwerken wordt in Rotterdam berecht. Haar voorarrest werd vorige maand met dertig dagen verlengd.