Kamer: geen feestje bij ontvangst Poetin

De Tweede Kamer wil dat de Russische president Vladimir Poetin aanstaande maandag bij zijn eendaagse bezoek aan Nederland een sobere ontvangst krijgt. Het mag geen feestje worden. Bovendien zullen premier Rutte (VVD) en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) tijdens de ontmoeting met hun Russische gesprekspartners ruimschoots aandacht moeten besteden aan de voortdurende schending van mensenrechten en de groeiende druk op de Russische rechtsstaat.

Die boodschap kreeg Timmermans gisteren mee bij een debat in de Tweede Kamer over Rusland. De minister zegde toe dat hij gehoor zal geven aan de verlangens van de Kamer. Hij maakte tegelijk duidelijk er geen openlijke demonstratie van te willen maken. „Het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud.”

Zo zal Timmermans de Russen wijzen op de verplichtingen die voortvloeien uit Ruslands lidmaatschap van de Raad van Europa, de organisatie van 47 Europese landen die vooral waakt over de mensenrechten. Volgens hem is een haast juridische benadering het meest effectief. „Het heeft geen zin om onprecies te zijn. Je moet Russen aanspreken op de afspraken die ze zelf zijn aangegaan”, aldus de minister, die begin jaren 90 als diplomaat werkzaam was op de Nederlandse ambassade in Moskou.

Koningin Beatrix ontvangt Poetin maandag in het Amsterdamse museum Hermitage. Dat bezoek krijgt volgens Timmermans wel een ceremonieel karakter. „Dat mag er ook mooi uitzien, daar is niets mis mee.”

Alle Kamerfracties spraken gisteren tegenover minister Timmermans hun zorgen uit over de verslechterende situatie in Rusland. Kritiek was er ook op de afwachtende houding van Rusland ten aanzien van Syrië. In de Verenigde Naties blokkeren de Russen alle voorstellen die neigen naar actieve bemoeienis met de burgeroorlog die in het land woedt.

Het bezoek van Poetin houdt verband met de viering van het Nederland-Ruslandjaar waartoe 2013 op initiatief van de Russen is uitgeroepen. Het jaar moet de samenwerking verbreden en verdiepen. Er zal veel aandacht worden besteed aan verbetering van de handelsbetrekkingen. Komende maandag wordt in Amsterdam een seminar gehouden waaraan 400 Nederlandse en Russische bedrijven meedoen.