Kabinet investeert extra in bestrijding dementie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de komende drie jaar 32,5 miljoen euro ter beschikking voor betere zorg bij dementie en onderzoek naar deze ziekte. Dat blijkt uit het zogenoemde Deltaplan Dementie dat minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn vandaag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het plan is een initiatief van patiëntenorganisatie Alzheimer Nederland, het Alzheimercentrum van het VUmc, de Nederlandse Federatie van Universitaire Ziekenhuizen en ZonMw, dat onderzoek over gezondheid financiert. Maatregelen zijn volgens het plan noodzakelijk wegens de stijgende kosten van dementie, vooral door de vergrijzing.

Zonder maatregelen zal het aantal patiënten volgens het plan toenemen van ongeveer 250.000 nu tot een half miljoen in 2040. Met het plan zou in 2020 3 miljard euro bespaard kunnen worden door doelmatiger zorg, voorkoming van dementie en terugdringing van arbeidsverzuim van mantelzorgers.

Het plan voorziet in een register om bij te houden hoeveel mensen lijden aan dementie en in een digitaal ‘zorgportaal’ om kennis te bundelen. Verder wordt vooral ingezet op wetenschappelijk onderzoek. De bedoeling is dat hiervoor 180 miljoen euro beschikbaar komt, op te brengen door overheid, gezondheidsfondsen en bedrijfsleven. Tweederde van dit geld gaat volgens het plan naar het voorkomen en behandelen van dementie, zodat het aantal nieuwe patiënten zou kunnen worden teruggedrongen.

Het Nederlandse Deltaplan komt op een moment dat alzheimeronderzoekers met de handen in het haar zitten over de vraag hoe alzheimer precies ontstaat en of er ooit een geneesmiddel zal zijn. Bestaande medicijnen vertragen de ziekte alleen en werken niet bij alle patiënten. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen ligt vrijwel stil vanwege teleurstellende resultaten.

Wel lijkt preventie te werken. In een commentaar eerder deze week in JAMA Internal Medicine staat dat de helft van de alzheimerpatiënten zijn ziekte door gedragsverandering kan uitstellen of voorkomen. Meer lichaamsbeweging, niet roken en goede behandeling van hoge bloeddruk staan dan voorop. Een artikel vorige maand in het medische wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology stelt dat er vooral mogelijkheden zouden moeten komen om dementie in de allereerste fase in de hersenen te herkennen, zeker 10 jaar voor de eerste merkbare geheugenverandering.