Jongeren mogelijk van Ned. 3

Nederland 3 dreigt te verdwijnen als jongerenzender. Het derde publieke net krijgt mogelijk een nieuw profiel. Er wordt gesproken over drie opties: Nederland 3 wordt cultuurzender, evenementenkanaal of het blijft toch jong. De omroepdirecteuren en het bestuur van koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vergaderen vandaag en morgen over de toekomst van de drie tv-zenders. De publieke omroep moet fors bezuinigen, oplopend tot 300 miljoen euro in 2016, grofweg een derde van het budget.

Met name jongerenomroep BNN wordt hard geraakt als Nederland 3 een andere invulling krijgt. „De bezuinigingen op de omroep dreigen geheel te worden afgewenteld op het jongerenkanaal”, zegt BNN-directeur Marc Adriani. „Ik maak mij grote zorgen dat de specifieke plek voor jongeren in de programmering verdwijnt.” Zo dreigt de omroep te vergrijzen, zegt Adriani. Over een kanaal met regioprogramma’s, zoals de VVD opperde, wordt volgens hem niet gesproken. Een nieuw profiel van Nederland 3 bepaalt mede hoeveel programmamakers in Hilversum hun baan verliezen door de reorganisatie. Nederland 3 bestaat vandaag 25 jaar. De eerste officiële uitzending vond plaats op 4 april 1988. In het begin lag de nadruk op informatie, cultuur en sport. Sinds 2006 is het derde net bestemd voor meer experimentele tv voor jonge kijkers.

Zaterdag op de pagina Media een interview met BNN-directeur Adriani.