Hoorzitting over kunstroven

De Tweede Kamer wil een hoorzitting houden naar aanleiding van het grote aantal kunstroven in Nederland in het afgelopen half jaar. Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van D66-Kamerlid Vera Bergman.

Twee weken geleden werden drie werken van Jan Schoonhoven en een schilderij van Tomas Rajlich gestolen uit het Museum van Bommel van Dam in Venlo, een week daarvoor werd zilver ontvreemd uit het Stedelijk Museum Zutphen. In februari werd het museum Catharijneconvent overvallen en een – inmiddels teruggevonden – monstrans gestolen. De grootste kunstroof was de diefstal van zeven werken uit de collectie van de Triton Foundation uit de Kunsthal in Rotterdam in oktober.

„De kunstdiefstal zet de toegankelijkheid van onze kunstwerken op de proef. Daarom wil ik zo snel mogelijk met experts uit de kunst en beveiliging om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we kunstroof een halt kunnen toeroepen”, zegt initiatiefnemer Bergman. Ze wil de directeuren van de bestolen musea, verzekeraars, politierechercheurs en experts uit de kunsthandel oproepen. „Ik wil weten of de politie en de beveiliging voldoende middelen hebben om de musea te beveiligen en wat we als overheid kunnen doen om hen tegemoet te komen”, aldus Bergkamp.