Geen testvluchten JSF tot aankoopbesluit

De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas.
De F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, in een hangar in Texas. ANP / Larry W. Smith

De twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) worden gestald. Dat gebeurt tot het kabinet een besluit heeft genomen over de vervanging van de F-16, schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Hennis werkt momenteel aan een visie op de toekomst van de krijgsmacht. Die visie vormt de basis voor het kabinetsbesluit over de aanschaf van de JSF, dat later dit jaar moet vallen. De coalitiepartijen zijn verdeeld: de VVD wil de JSF graag aanschaffen, de PvdA niet.

Inmiddels heeft de ontwikkeling van het vliegtuig Nederland al 1,2 miljard euro gekost. Vorige zomer diende de huidige coalitiepartner PvdA nog een motie in om alle betrokkenheid bij het gevechtsvliegtuig te staken. In het regeerakkoord is besloten om eerst een visie op te stellen. Tot die tijd worden de toestellen gestald, schrijft de minister nu.

Beperkt mee gevlogen door Amerikaanse piloten

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn onlangs begonnen met de vliegopleiding voor de F-35, zoals de JSF officieel heet. Daaraan neemt geen Nederlands personeel deel. Tijdens de periode dat de Nederlandse testtoestellen zijn gestald, wordt er wel ‘beperkt’ mee gevlogen door Amerikaanse piloten. Dat is nodig om de toestellen luchtwaardig te houden, aldus Hennis.

Nederland heeft twee testtoestellen besteld. Het eerste toestel is reeds gereed, het tweede toestel wordt deze zomer geleverd. Hennis liet eerder weten dat fabrikanten van andere toestellen dan de JSF ook welkom zijn om hun waar aan te prijzen.