Fraudezaak tegen Van den Nieuwenhuyzen vandaag van start

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen komt aan bij de rechtbank in Rotterdam. Het is de eerste van 22 geplande zittingsdagen voor het proces dat hoofdzakelijk draait om omkoping en het weghalen van geld uit bedrijven die bijna failliet zijn.
Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen komt aan bij de rechtbank in Rotterdam. Het is de eerste van 22 geplande zittingsdagen voor het proces dat hoofdzakelijk draait om omkoping en het weghalen van geld uit bedrijven die bijna failliet zijn. Foto ANP/Robin Utrecht

Na tien jaar onderzoek begint vandaag de omvangrijke strafzaak tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen in Rotterdam, de voormalige eigenaar van het defensieconcern RDM dat in 2004 ten onder ging. Het wordt een zaak van zeker 22 zittingsdagen.

Kort voor het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace zou Van den Nieuwenhuyzen (57) voor miljoenen aan bezittingen hebben weggesluisd. Faillissementsfraude, meent justitie. Over die kwestie zou hij onder ede hebben gelogen, dus hier komt een beschuldiging van meineed bovenop. Daarnaast zou hij herhaaldelijk valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Een andere beschuldiging is het omkopen van de Rotterdamse ambtenaar Willem Scholten. In ruil voor 1,2 miljoen euro en gebruik van een appartement in Antwerpen zou hij namens het Havenbedrijf in het geheim garant hebben gestaan voor ruim 180 miljoen aan bankleningen aan RDM. Voor dat appartementgebruik werd hij in 2010 veroordeeld Hij is in hoger beroep gegaan.

‘volstrekte onzin natuurlijk’

In een interview met NRC Handelsblad noemde Van den Nieuwenhuyzen deze beschuldigingen afgelopen weekend “allemaal volstrekte onzin”. Hij zegt over bewijzen te beschikken dat de FIOD willens en wetens het strafdossier heeft gemanipuleerd om maar de premisse van het Openbaar Ministerie – ‘Joep is fout!’ – te kunnen staven.

“Er staat meer waarheid in De Fabeltjeskrant dan in mijn dossier. Dit is een aantasting van de rechtsstaat. Ik kan alles aantonen

Ik heb altijd tegen het Openbaar Ministerie gezegd: anytime als jullie er klaar voor zijn ga ik graag het gevecht aan. Ik laat jullie alle hoeken van de rechtszaal zien met die flauwekulverhalen.”

Verdachte heeft verklaring ingetrokken

Er zijn twee medeverdachten in de zaak. Een van hen trok afgelopen weekend zijn bekentenis op een van de beschuldigingen in. Voormalig financieel directeur van het RDM-concern Leo van de Voort had eerder tegenover de FIOD-ECD verklaard dat hij valsheid in geschrifte had gepleegd. Hij zou kort na het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace in augustus 2004 een aantal contracten hebben getekend waarvan de datum bewust twee maanden naar voren was gezet.

Vorige week heeft Van de Voort in een aanvullende verklaring aan de rechtbank laten weten dat deze lezing niet klopt. Volgens zijn advocaat is Van de Voort inmiddels tot het inzicht gekomen dat zijn verklaring van oktober 2007 niet meer kan kloppen:

“Dat ligt aan de vraagstelling van de FIOD. Die hebben mijn cliënt laten geloven in een valse waarheid door hem papieren voor te houden waar zijn handtekening op stond. Die handtekening stond er maar het document erboven herkende hij niet.”

Omstreden zakenman

Volgens justitie is hoofdverdachte Van den Nieuwenhuyzen al langer omstreden. In 1991 was hij als topman van industrieel concern Begemann verdachte in de eerste grote voorkenniszaak, rondom beursfonds HCS. Hij werd na vijf jaar procederen vrijgesproken.

Daarna kwam hij terug en begon met de opbouw van het defensieconcern RDM. Dat ging in 2004 grotendeels failliet. Uit dat faillissement kwam de huidige strafzaak voort.

In de jaren tachtig werd de zakenman een bekend figuur. Voor vakbonden was hij een held als opkoper van zieke bedrijven; hij redde er honderden banen mee. In 1983 was hij onderhandelaar en woordvoerder bij de ontvoering van zijn toenmalige schoonmoeder Toos van der Valk.