Erwin van de Looi nieuwe hoofdtrainer FC Groningen

Van de Looi tijdens de persdag van FC Groningen aan het begin van dit seizoen.
Van de Looi tijdens de persdag van FC Groningen aan het begin van dit seizoen. Foto ANP/ Jan Kanning

Erwin van de Looi is vanaf volgend seizoen hoofdtrainer van FC Groningen. Hij is vandaag gepresenteerd in stadion de Euroborg als opvolger van Robert Maaskant, die vorige maand geen nieuw contract kreeg aangeboden.

Van de Looi tekent voor twee jaar en krijgt Dick Lukkien als assistent. De 41-jarige Van de Looi is op dit moment de assistent van de huidige trainer Maaskant. Daarvoor had hij enkele jaren de jeugd van de club onder zijn hoede.

FC Groningen was ook de laatste club waarvoor oud-verdediger van de Looi als speler actief was. Daarvoor speelde hij onder andere bij Vitesse en NAC.

“Pittige klus de komende jaren”

Van de Looi liet bij zijn presentatie weten zijn nieuwe taak een uitdaging te vinden:

“Ons wacht een pittige klus de komende jaren. Dit heeft te maken met de beperkte middelen en de switch naar meer eigen jeugd. (…) Ik ben bij deze club begonnen als jeugdtrainer en om dan door te groeien tot hoofdtrainer, is natuurlijk heel speciaal.”

Robert Maaskant is pas aan zijn eerste seizoen bij de Eredivisieclub bezig. Daar volgde hij Pieter Huistra op. Na ‘gezamenlijk overleg’ tussen Maaskant en de club werd vorige maand besloten dat de trainer na dit seizoen zal vertrekken. Vooraf was hem als doel gesteld de play-offs voor Europees voetbal te halen. Op dat moment was FC Groningen zes punten verwijderd van een plek die daar recht op zou geven. Inmiddels is dat al teruggebracht tot drie punten.

Henk ten Cate moet Sparta alsnog naar Eredivisie helpen

Ook een andere club stelde vandaag een nieuwe trainer aan. Eerstedivisionist Sparta Rotterdam maakte vandaag bekend Henk ten Cate per direct aan te stellen als trainer. Zijn verblijf is echter tijdelijk. Hij volgt Michel Vonk op, die werd ontslagen na aanhoudend tegenvallende resultaten. De club had de koppositie in handen, maar gaf die weg door een reeks verloren wedstrijden. De club hoopt dat Ten Cate, oud-trainer van FC Barcelona en Ajax, alsnog promotie naar de Eredivisie weet af te dwingen.

Ten Cate was al eens eerder werkzaam bij de club. De laatste jaren was hij in het buitenland actief, in Qatar en China. Deze klus gaat hij ‘pro deo’ doen als eerbetoon aan een overleden vriend en Sparta-icoon.