Een Spaanse prinses is ook gelijk voor de wet

Spaanse koningshuis // Prinses Cristina is nu ook verdachte in de geldverduisteringszaak van haar man Aangenomen werd dat de dochter van de Spaanse koning de dans zou ontspringen De onderzoeksrechter besloot anders

(FILES) A file picture taken on May 12, 2012 shows Spain's Duke of Palma and son-in-law of Spain's King Juan Carlos, Inaki Urdangarin (L), arriving with his wife Spain's Princess Cristina (C) and their children at San Prudencio church in Vitoria, to attend a funeral ceremony for his father. Spain's Princess Cristina has been summoned to testify as a suspect in a corruption case involving her husband, a court official said on April 3, 2013, an historic blow to the prestige of the royal family including her father King Juan Carlos. The princess must testify as a suspect on April 27 at the court in Palma on the Mediterranean island of Mallorca in a case centred on accusations of embezzlement and influence peddling by her husband, Inaki Urdangarin. AFP PHOTO / RAFA RIVAS
(FILES) A file picture taken on May 12, 2012 shows Spain's Duke of Palma and son-in-law of Spain's King Juan Carlos, Inaki Urdangarin (L), arriving with his wife Spain's Princess Cristina (C) and their children at San Prudencio church in Vitoria, to attend a funeral ceremony for his father. Spain's Princess Cristina has been summoned to testify as a suspect in a corruption case involving her husband, a court official said on April 3, 2013, an historic blow to the prestige of the royal family including her father King Juan Carlos. The princess must testify as a suspect on April 27 at the court in Palma on the Mediterranean island of Mallorca in a case centred on accusations of embezzlement and influence peddling by her husband, Inaki Urdangarin. AFP PHOTO / RAFA RIVAS AFP

Het Spaanse koninklijk huis is in een crisis beland nu ook de jongste dochter van koning Juan Carlos is meegezogen in het corruptieschandaal rond haar echtgenoot. De onderzoeksrechter op Mallorca die deze zaak leidt, bepaalde gisteren dat prinses Cristina mogelijk betrokken was bij de grootscheepse geldverduistering van haar man, Iñaki Urdangarin. Op 27 april zal de Hertogin van Palma daarom als verdachte gehoord worden voor de rechtbank.

Hoewel de affaire-Urdangarin zich al bijna anderhalf jaar voortsleept, kwam de stap tegen Cristina gisteren toch nog als een lichte verrassing. Weinig Spanjaarden geloven dat Cristina niets wist van de duistere zaakjes waarmee de voormalig tophandballer Urdangarín miljoenen euro’s opstreek.

En ondanks Juan Carlos’ verzekering, tijdens zijn kerstboodschap van 2011, „dat iedereen voor de wet gelijk is”, was de algemene verwachting dat de dochter van de vorst de dans zou ontspringen. Het Openbaar Ministerie stuurde hier ook op aan. Maar de onderzoeksrechter, die in Spanje grote autonomie heeft, besloot toch anders.

Dit is deels het gevolg van de verdedigingsstrategie van de oud-zakenpartner van Urdangarin. Deze Diego Torres leidde samen met hem een instituut dat regionale en lagere overheden hielp lobbyen voor het aantrekken van sportevenementen. Ze factureerden veel te hoge bedragen en sluisden dit geld vervolgens weg.

Hun beider vrouwen en de persoonlijke secretaris van het hertogspaar zaten in de raad van bestuur van dit instituut. Dat Cristina als enige buiten schot bleef, was volgens Torres ‘klassenjustitie’. Om te bewijzen dat zij niet alleen op papier een bestuursrol vervulde, deponeerde hij bij de rechter honderden e-mails. Hieruit blijkt dat ze weldegelijk bij de dagelijks gang van zaken betrokken was. Ook kwam een deel van het verduisterde geld terecht bij een bedrijf waarvan zij mede-eigenaar was.

Cristina gold altijd als Juan Carlos’ enigszins eigenzinnige dochter. Als competitief ingestelde vrouw is ze dol op sport, vooral zeilen. In betere tijden bezocht ze vaak wedstrijden van Spaanse sporters. Zodoende leerde ze tijdens de Spelen in 1996 in Atlanta ook de Olympische handballer Urdangarin kennen. Bij hun huwelijk een jaar later waren de Spanjaarden enthousiast over de lange, knappe atleet. Nu valt hen op hoe hij door alle stress steeds verder vermagert.

Vorig jaar zomer keerden zij en haar man vanwege het schandaal terug uit Washington, waar hij sinds 2009 werkte voor telecomreus Telefónica. Sindsdien wonen ze met hun vier kinderen in een miljoenen kostende woning in Pedralbes, een chique wijk van Barcelona. Zij heeft in deze stad een betaalde baan bij de sociale stichting van de Catalaanse bank LaCaixa.

De stap tegen Cristina komt voor Juan Carlos op een moeilijk moment. Vorig jaar beleefde hij een rampjaar. Naast de perikelen rond zijn schoonzoon kwam de vorst zelf ongelukkig ten val tijdens een omstreden olifantenjacht in Botswana, in bijzijn van zijn minnares. Ondertussen blijft de 75-jarige vorst kampen met lichamelijke klachten. Het doet in Spanje de wens groeien dat hij het voorbeeld van zijn vriendin en leeftijdsgenoot Beatrix volgt en ook plaatsmaakt voor kroonprins Felipe.

Het koninklijk huis zei gisteren niet inhoudelijk te reageren op juridische kwesties. Later toonde het, volgens persbureau EFE, zijn, „verbazing” over het besluit van de onderzoeksrechter. De centrum-linkse oppositie stelde alleen „dat de wet voor iedereen gelijk is”. De kleine linkse, republikeinse partij IU prees de onderzoeksrechter: „Beter laat dan nooit.”

Al langer wordt gespeculeerd dat Cristina spoedig afstand doet van haar aanspraak op de troon. Het zou vooral een symbolische gebaar zijn: ze is zevende in de lijn van de opvolging. In een land dat door economische crisis steeds minder tolerantie met corruptie heeft, zou zo’n geste bovendien niet volstaan om de ophef te sussen. Maar het zou wel kunnen helpen om het kroonprinselijk paar Felipe en Letizia niet verder door deze affaire te laten besmetten.