Duurdere tickets voor dikkere mensen

Betalen voor extra bagage aan boord van een vliegtuig vinden we logisch – kilo’s kosten brandstof. Waarom dan ook niet betalen voor lichaamsgewicht, redeneert Samoa Air, een luchtvaartmaatschappij in het gebied van de Stille Zuidzee. De maatschappij introduceert daarom een gewichtsheffing volgens het principe pay for what you weigh. Passagiers betalen 70 cent per kilo.

Bij het boeken moeten passagiers hun (geschatte) gewicht invoeren, waarop Samoa Air de ticketprijs berekent. „Maakt u zich geen zorgen”, schrijft het bedrijf op zijn website. „We wegen u óók op het vliegveld”. Dit om te vorkomen dat klanten door een verkeerde schatting te veel betalen.

De inwoners van het eiland Samoa zullen zich echter eerder zorgen maken over het tegenovergestelde. Van de Samoanen is ruim 80 procent te zwaar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

„Discriminatie”, schrijven mensen op de Facebookpagina van het bedrijf. Anderen noemen het „verfrissend”. Tot nu toe zijn er nog geen maatschappijen die het voorbeeld willen volgen.