Donner: voor burger dreigt ongelijkheid

Het kabinetsbeleid dreigt sociale ongelijkheid tussen burgers te veroorzaken. Daarvoor waarschuwt vandaag Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.

De coalitie van VVD en PvdA wil veel overheidstaken, waaronder de langdurige zorg en de jeugdzorg, overhevelen naar gemeenten. „Met als gevolg dat er verschillen, mogelijk zelfs grote verschillen, gaan ontstaan tussen gemeenten”, zegt Donner daarover. „De burger aan de ene kant van de gemeentegrens krijgt dan wezenlijk andere rechten dan de burger aan de andere kant.”

De Raad van State presenteerde vanmorgen zijn jaarverslag, plus de jaarlijkse beschouwing van de vicepresident. Donner pleit in zijn beschouwing ook voor een lastenverlichting, omdat burgers anders de grote bezuinigingen op overheidstaken niet zullen accepteren. „Je kunt moeilijk zeggen: de burger moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, als daar op den duur geen lastenverlichting tegenover staat.” Volgens de Raad van State zijn de grenzen van het verhogen van die lastendruk voor burgers bijna bereikt.

Het kabinet moet volgens de vicepresident verder beter duidelijk maken voor welke taken de burger zelf verantwoordelijk is, na alle bezuinigingen en hervormingen.