Diversen

Johan van der Keuken

Van de films van Johan van der Keuken (1938-2001) gaat vaak iets dwingends uit. Veel van zijn films hebben ook die bedoelde overtuigingskracht: je moet wel een heel slecht mens zijn om na het zien van Bewogen koper (1993) niet naar huis te gaan met de gedachte dat het grote omslagpunt in de geschiedenis van de beschaving de overgang van houten naar koperen blaasinstrumenten is; of na Amsterdam Global Village (1996) niet de Nederlandse hoofdstad te zien als het knooppunt van de wereld. Waar kwam die overredingskracht vandaan? Die vraag onderzoekt de Johan van der Keuken-tentoonstelling in Eye. En op een buitengewoon verhelderende en originele manier, die is geënt op Van der Keukens ‘harde montage’.

T/m 9 juni. In Eye, filminstituut Amsterdam. www.eyefilm.nl

Maand van de filosofie

April is de Maand van de Filosofie, met dit jaar als thema ‘schuld en boete’. Er zijn meer dan 100 activiteiten door heel het land, met in de eerste week o.a. een skypegesprek met Charles Taylor in Nijmegen (www.ru.nl/soeterbeeckprogramma), schuld en boete volgens Bas Haring in Uithoorn (www.amstelland-bibliotheken.nl) en een lezing over schuldgevoel van Coen Simon in Zutphen (www.boekhandelsomerentenbosch.nl). De Filosofie Nacht is op 12 april in Amsterdam.

www.filosofiemagazine.nl/maandvandefilosofie

Johannes Swammerdam

Johannes Swammerdam (1637-1680) is vooral bekend als anatoom en als pionier van het microscopisch onderzoek. Minder bekend is dat hij bevriend was met vooraanstaande kunstenaars, dat hij zelf een getalenteerd tekenaar was en een groot belang toekende aan afbeeldingen in zijn wetenschappelijk onderzoek. Museum Boerhaave organiseert een lezing over de rol van afbeeldingen in het werk van Johannes Swammerdam, door Swammerdam-biograaf Eric Jorink.

10 april, 16.30-17.30 uur. Museum Boerhaave, Leiden. www.museumboerhaave.nl

Sneakerbeurs

Aankomend weekend keert de grootste sneakerbeurs van Europa terug naar Amsterdam en opent de deuren in de Zuiveringshal-West. Tijdens dit schoenenweekend worden de nieuwste modellen, klassiekers en diverse moeilijk verkrijgbare limited editions uitgestald. Wat begon als een ruilmarkt voor sneakerliefhebbers is uitgegroeid tot een lifestyle-evenement waar muziek, kunst en sneakers samenkomen.

6 en 7 april, Zuiveringshal-West, Westergasfabriek Amsterdam. sneakerness.com