Brieven & Tweets

Topman ING levert symbolisch wat loon in

Nieuwe topman ING verdient stuk minder, kopt NRC Handelsblad op 29 maart. Dit slaat op het salaris van Ralph Hamers, de nieuwe topman van ING. In plaats van 1,35 miljoen gaat hij nu 1,27 miljoen verdienen, bonussen nota bene niet meegerekend. Had de kop van deze informatie niet moeten zijn: ‘Topman ING levert symbolisch wat van salaris in’? De betaling van 1,27 miljoen is toch evenzeer absurd hoog. Wanneer krijgen dit soort mensen behalve veel macht ook een maatschappelijk gezien acceptabele beloning? Een minister-president met veel meer verantwoordelijkheden krijgt nauwelijks twintig procent van dit bedrag.

René Hoksbergen

Soest

Wat moet een mens met zoveel miljoen euro?

Over Jan Bennink, de topman van Douwe Egberts die zijn „tweede miljardendeal” heeft gesloten (NRC Handelsblad, 29 maart) het volgende: het is mij niet bekend hoeveel werknemers werden ontslagen bij Numico tussen 2002 en 2007, maar ik gok dat de score ook dankzij Bennink weer hoog was. Intussen verdiende hij 87 miljoen aan de overname van Numico door Danone in 2007. De overname van DE levert hem ‘slechts’ 7,2 miljoen op, plus bonus en vertrekregeling, maar dit keer heeft hij het in minder dan één jaar tijd voor elkaar gekregen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er met enige bewondering wordt geschreven over Bennink, terwijl de conclusie eigenlijk moet zijn dat hier sprake is van obscene zelfverrijking. Goed, hij ging reizen en ‘stortte’ zich op liefdadigheid, maar de vraag moet natuurlijk zijn: wat moet een mens in godsnaam met 100 miljoen doen? Hoeveel geld heeft een persoon nodig om gelukkig te zijn? En is een beetje vergaderen met andere topmensen in Portugal, Turkije en Dubai nu werkelijk zoveel meer waard dan het werk dat loonslaven dag in dag uit verrichten?

Marcel Rijs

Den Haag

Bij Arriva gaat het echt niet van een leien dakje

Directeur Hettinga van Arriva toe dat er inderdaad wat „pro-ble-men” waren nadat Arriva het busvervoer in de regio Zuid-Holland-Noord had overgenomen (NRC Handelsblad, 30 maart). Eerder had hij het over „probleempjes” die in no time waren opgelost.

Hij bagatelliseerde de vele klachten met zijn uitspraak dat je niet mag verwachten dat het vervoer na een vervoerderswijziging helemaal vlekkeloos verloopt.

Vlekkeloos verwachtte ik niet. Maar de eerste weken bestonden wat mij – en vele anderen hier in de regio – betreft voornamelijk uit vlek. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat aangekondigde bussen helemaal niet kwamen opdagen (oplossing: een dure taxi).

Klagen over deze en andere missers hielp ook niet echt; maandenlang niets gehoord behalve de mededeling dat er „compensatie voor het ongemak” zou volgen. Uiteindelijk stuurde Arriva twee gratis dagkaarten aan mensen die een klacht hadden ingediend. Misschien gaat het nu beter, maar zeker niet zoals het zou moeten.

Bussen vertrekken vaak veel te laat en ook wel flink te vroeg. En de chauffeurs zijn nog steeds niet vertrouwd met de routes; de afgelopen weken maakte ik drie keer mee dat een bus verkeerd reed en dat de chauffeur moest om- of terugrijden om de fout zo veel mogelijk te herstellen.

Als Arriva de chauffeurs van haar voorganger Connexxion had overgenomen had dat heel wat „pro-ble-men” gescheeld.

Jessica Smeenk

Voorschoten

Kunnen Youps columns in het Italiaans vertaald?

Mijn eerste beweging aan de ontbijttafel op zaterdag is naar de column van Youp van ’t Hek. Ik kan er enorm van genieten hoe hij op uiterst kritische wijze mensen op de hak neemt en onze samenleving een spiegel voorhoudt. Ik kan me vaak in zijn commentaar vinden, al heeft Youp zijn eigen vocabulaire. In zijn meest recente rubriek (NRC Handelsblad, 30 maart) bekritiseert hij terecht lieden die Pasen slechts associëren met meubelboulevards en meer van dat soort ongein. En natuurlijk is de aandacht van velen voor The Passion flinterdun. Maar anders dan Youp vond ik het mooi dat aan de Nederlandse samenleving een verhaal verteld werd dat te denken geeft – een denken dat, zoals Youp terecht opmerkt, vaak niet verder komt dan het ego en eigen materiële belang. En anders dan Youp denkt zou hij de paus wel eens aan zijn zijde kunnen vinden. Franciscus heeft inderdaad voeten gewassen. Niet van seminaristen, maar van gevangen mannen en vrouwen. Hij is buiten de muren van het Vaticaan gegaan om tussen de muren van een jeugdgevangenis het Laatste Avondmaal van Jezus te vieren. Het is een mooi teken dat de paus dit gezelschap opzoekt in navolging van Jezus zelf. Dat zou Youp deugd moeten doen. Misschien kunnen zijn columns in het Italiaans vertaald worden?

Ad van der Helm

Den Haag

Gedoe met Citotoets versluiert de problemen

Het gehannes met de Citotoets aan het eind van de basisschool (vervangen door advies van de basisschool, splitsen in twee types, al of niet resultaten bekend maken) doet niet anders dan een onderwijskundig probleem versluieren in plaats van het op te lossen (NRC Handelsblad, 29 maart).

Het onderwijs is er niet alleen om iets te leren, maar levert ook kwalificaties; informatie aan de maatschappij over de capaciteiten van de leerling. Onderweg leren de leerlingen niet allemaal hetzelfde. Zo sluit de één het onderwijs af met een promotie op grond van een medisch specialisme en beëindigt de ander de schooltijd met twee jaar mbo. De school is een selectie-instituut. Dit noodzakelijke kwalificatieproces moet zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Daar heeft zowel de maatschappij als de leerling baat bij.

Het gebruik van de Citotoets of een schooladvies zoals nu gebeurt, is een slechte manier van selecteren. De leerlingenpopulatie wordt op weinig betrouwbare gronden op te jeugdige leeftijd gesplitst in twee stromen.

Leerlingen in de laagste stroom hebben een sterk verminderde kans ooit nog een goed of hoog opleidingsniveau te bereiken. Het is logisch dat een ware veldslag plaatsvindt om het eigen kind in de hogere stroom te krijgen.

Rob Knoppert

Vlijmen

Katholieke Máxima, grote kans voor de monarchie

In zijn brief aan de koning (Opinie&Debat, 30 maart) stelt Raymond van den Boogaard dat prinses Máxima om met onze toekomstige koning te kunnen trouwen, protestants is geworden. Dit is niet juist. Prinses Máxima was en is nog altijd rooms-katholiek, wat ook bleek bij haar recente ontmoeting met de nieuwe paus, waarbij zij een kniebuiging voor de kerkvorst maakte. Alleen katholieke dames doen dat. Het opmerkelijke en unieke van de komende troonswisseling is dat Nederland voor het eerst in het tweehonderdjarige bestaan van de Oranjemonarchie een rooms-katholieke koningin krijgt.

Een grote kans voor het Oranjehuis, dat zich voor het eerst in eeuwen kan manifesteren als een monarchie voor niet uitsluitend de protestanten, maar ook voor de katholieken, die ruim een derde van de bevolking uitmaken.

Bert van Nieuwenhuizen

Zeist

Schippers’ eigen koers

In een interview verklaart minister Schippers de marktwerking in de gezondheidszorg tot een domme discussie (NRC Handelsblad, 30 maart).

Letterlijk zegt ze dat de zorg geen markt is, zoals bijvoorbeeld die voor televisietoestellen. Haar uitspraken zijn echter in het geheel niet conform de Wet marktwerking gezondheidszorg, aangepast en geldend op 31 maart 2013. Die wet beschouwt de gezondheidszorg wel als een markt waarin de dokter een zorgproducent genoemd wordt en de patiënt een zorgconsument. De keuzevrijheid voor het zorgproduct wordt hierin gegarandeerd, net als bij het kopen van een paar schoenen.

Artikel 16a van de wet stelt dat de Nederlandse Zorgautoriteit, die direct onder de verantwoordelijkheid van de minister valt, belast is met onder andere markttoezicht en marktontwikkeling op het terrein van de gezondheidszorg.

Dat de minister de absurditeit van de marktwerking aankaart, valt toe te juichen. Een wetswijziging lijkt mij daarom dringend gewenst.

Arthur van Winsen

Tandarts, Leiden

Stop geld voor Veendam liever in een amateurclub

SC Veendam heeft 150.000 euro opgehaald om de club te redden, met hulp van DWDD, beroemde noorderlingen en MVV-fans. Heel Nederland helpt SC Veendam, aldus NRC Handelsblad van 29 maart.

Zelden werd zo helder hoe ziek het profvoetbal in Nederland is: het hele land blijkt begaan met deze zogenaamde cultclub, maar de schulden zijn zo gigantisch dat de club zelfs met een cadeau van anderhalf ton van voetballiefhebbers slechts voor vijftien procent gered is. De krant vermeldt niet dat er dan nog geen begin is gemaakt met een gezonde begroting voor volgend seizoen. Veendam, dat twee jaar geleden nog nipt aan een faillissement ontsnapte, is zelfs als cultclub misschien toch niet de moeite waard om fatsoenlijk te besturen.

Als al die fanatieke noorderlingen en andere voetballiefhebbers hun geld zinnig willen besteden, zouden ze beter eens naar een bescheiden amateurclub in de buurt kijken dan naar de bodemloze put van profclubs die boven hun stand leven.

Dimmen Smolders

Utrecht