Besmeurd WK-parcours was kunst

VALKENBURG - Wielrenners paseren een man die de weg op de Cauberg schoon blaast tijdens de training voor het WK op de weg in Valkenburg. ANP JERRY LAMPEN
VALKENBURG - Wielrenners paseren een man die de weg op de Cauberg schoon blaast tijdens de training voor het WK op de weg in Valkenburg. ANP JERRY LAMPEN

Twaalf kilometer van het parcours van de WK wielrennen bleek vorig jaar september een dag voor de eerste koers met diverse kleuren verf besmeurd. Organisatie boos. Provincie boos. Die had immers miljoenen euro’s in de organisatie gestoken.

Wie het op zijn geweten had bleef onduidelijk. Totdat de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht (ABKM) dit jaar een rekening van vijfduizend euro indiende bij de provincie. Studenten bleken de regenboogkleuren te hebben aangebracht, als kunstproject. De cultuurambtenaar, die de opdracht verstrekte, had dat niet afgestemd.

De betrokkenen deden er destijds – geschrokken van alle commotie– het zwijgen toe. De provincie en gemeenten in de regio deden aangifte bij de politie. Die stelde een onderzoek in. Het besmeurde parcours werd schoongemaakt. Dat kostte ruim 78.000 euro. De provincie betaalde bijna driekwart van dat bedrag. De rest kwam voor rekening van de gemeente Maastricht.

Pas na de rekening van de ABKM bleek hoe het vorig jaar misging. De academie kreeg geen nauw omschreven opdracht, maar carte blanche voor een „artistiek onderzoek”. De provincie zal de rekening niet betalen. Tegen de ambtenaar loopt een onderzoek. De provincie betreurt de gang van zaken: „Er mag van worden uitgegaan dat de kunstenaars, mede vanwege hun passie voor de wielersport, goede intenties en artistieke doelstellingen hebben gehad. Maar het is een onjuiste beoordeling van de ernst van de situatie en onjuist gedrag dat [...] niet actief melding is gemaakt van de gang van zaken.”