Archeoloog Martinez nieuwe directeur van het Louvre

Het Louvre, het meest bezochte museum ter wereld, heeft een nieuwe directeur. Archeoloog Jean-Luc Martinez (49)volgt vanaf 15 april Henri Loyrette op, die het museum in Parijs heeft geleid sinds 2001. Dat heeft het Franse ministerie van cultuur gisteren bekendgemaakt.

Martinez is sinds 2007 hoofd van de afdeling Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden van het Louvre, het museum waar hij al sinds 1997 werkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als archeoloog bij de opgravingen in Delphi en Delos. In het Louvre werkte hij lang aan de renovatie van de afdeling Griekse oudheden met onder meer de Venus van Milo. In de afgelopen jaren was hij betrokken bij de opening van een eerste dependance in de Noord-Franse stad Lens en bij de plannen voor een Louvre in Abu Dhabi. De opening van dat museum in 2016 wordt een van zijn belangrijkste taken, het museum ontvangt daar in de komende dertig jaar 1 miljard euro voor.

Zijn voorganger Loyrette heeft het aantal bezoekers verdubbeld tot bijna tien miljoen in 2012 en de eigen inkomsten sterk omhoog gekregen. Behalve de 116 miljoen euro subsidie die het Louvre van de Franse overheid kreeg in 2011, verdiende het 94 miljoen euro zelf. In afscheidinterviews waarschuwde Loyrette dat de eigen inkomsten verder omhoog moeten vanwege bezuinigingen. Loyrette opende nieuwe afdelingen , zoals vorig jaar die voor Islamitische Kunst, die mede werd gefinancierd dor de Saoedische miljardair prins Al-Waleed bin Talal.

Even waren er in Frankrijk geruchten dat ook een buitenlander kans zou maken directeur te worden van het Louvre. Uiteindelijk heeft de Franse regering gekozen uit twee Franse kandidaten. De twee anderen waren Sylvie Ramond, directeur van het museum der Schone Kunsten in Lyon, en Laurent Le Bon, directeur van het Centre Pompidou-Metz .