Amerika’s bekendste filmcriticus Roger Ebert (70) overleden

Roger Ebert bij de Hollywood Walk of Fame in 2005.
Roger Ebert bij de Hollywood Walk of Fame in 2005. Foto Reuters / Mario Anuoni

De Amerikaanse vooraanstaande filmcriticus Roger Ebert is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de krant Chicago Sun-Times, waar Ebert 46 jaar lang filmrecensies voor schreef, medegedeeld op Twitter.

Twitter avatar Suntimes Suntimes It is with a heavy heart we report that legendary film critic Roger Ebert (@ebertchicago) has passed away

Ebert was in 1975 de eerste filmcriticus die een Pulitzerprijs voor zijn werk ontving. In 2006 werd hij behandeld voor schildklierkanker, waarna hij het vermogen om te praten en te eten verloor. Deze week werd bekend dat de kanker was teruggekeerd.

Samen met filmcriticus Gene Siskel presenteerde hij jarenlang het programma Siskel & Ebert at the Movies. In dat programma bekvechtten de twee welbespraakte filmbeoordelaars over de films van de week, om aan het eind van het debat een duim omhoog of omlaag te steken.

De Chicago Sun-Times heeft een uitgebreide necrologie online staan.